IzdvajamoVijesti 2019. godina

27. GODIŠNJICA MUČENIČKE SMRTI SVEĆENIKA IVANA GRGIĆA

U brdskoj, siromašnoj župi Ravska, kod rudnika Ljubija u subotu, 9. studenog 2019. obilježena je 27. obljetnica mučeničke smrti mladog župnika vlč. Ivana Grgića. On je u noći između 7. i 8. studenog 1992. godine nasilno odveden iz župne kuće na rub svoje župe i na „kipama“ rudnika Ljubija mučen i ubijen. Čak pedeset hitaca je u njega ispaljeno.

Na mjestu mučeničke smrti župnika Ivana, pred metalnim križem na kojem stoji natpis: „Ljubav je jača od smrti“ biskup banjolučki mons. Franjo Komarica je u pratnji sadašnjeg upravitelja župe Ravska vlč. Zlatka Matića te još nekoliko svećenika, okupljene domaće vjernike, rodbinu pok. svećenika Ivana, vjernika koji su došli organiziranim prijevozom iz Zagreba, njih 40-ak te grupom mladih pristiglih iz Banje Luke, podsjetio što se na tom mjestu dogodilo i kako je to „mjesto istine“ često posjećivano od strane vjernika. Zatim je zapalio svijeće i izmolio prigodne molitve.

Nakon toga su se uputili vozilima do župne crkve sv. Ivana Krstitelja gdje su sudjelovali na pobožnosti „Križnog puta“ koji je predvodio biskup Franjo, zajedno sa župnikom i dekanom prijedorskim preč. mr. Markom Vidovićem i župnikom i gvardijanom petrićevačkim fra Domagojem Šimićem.

Nakon pobožnosti „Križnog puta“ uslijedilo je misno slavlje koje je predslavio biskup Franjo u koncelebraciji 8 svećenika. Na misi je sudjelovalo stotinjak vjernika.

U prigodnoj homiliji biskup Franjo, oslanjajući se na misna čitanja, govorio je o fatalnim posljedicama preziranja Boga i odbacivanja njegovih zapovijed. Citirao je službene crkvene dokumente II. Vatikanskog koncila o zajedništvu svih članova Crkve, putujuće, trpeće i proslavljene. Ukazao je na značaj, svrhu i smisao ljudskog života na zemlji, koji se sastoji u upućenosti na život vječni, koji je Isus Krist zajamčio svojom žrtvom na križu i slavnim uskrsnućem. Protumačio je jedinstvenu vrijednost Kristove žrtve te vrijednost svake žrtve, koja je podnesena iz ljubavi prema Kristu i u zalaganju oko izgradnje Kristova kraljevstva na zemlji.

Naglasio je da kršćanin ne smije stvarati kompromise između dobra i zla, istine i laži, pravednosti i nepravednosti, ljubavi i mržnje, Boga i đavla.

Govoreći o ubijenom župniku Ivanu, biskup je istaknuo njegovu istinsku ljubav koju je kao svećenik, „vjeran svome obećanju na svećeničkom ređenju“, njegovao prema Bogu i svojim župljanima za koje je i život svoj položio.

Potaknuo je osobito domaće vjernike da se molitvom preporučuju zaštiti i zagovoru svome župniku Ivana koji je zasigurno „kandidat za oltar“ tj. za pokretanje crkvenog procesa za njegovo proglašenjem svetim.

Pjevanje su predvodili studeni iz župe Petrićevac.

Domaći upravitelj župe vlč. Matić, koji je i župnik susjedne župe Ljubija, zahvalio je svima prisutnima na njihovom molitevnom sudjelovanju.

Nakon mise je uslijedila „gozba ljubavi“ za sve prisutne, koju je pripremio župnik Matić zajedno sa župljanima Ravske.

Ubijeni župnik Ivan Grgić rođen je 1962. u baranjskoj župi Duboševica, od roditelja doseljenih iz Kotor Varoša. Kao kandidat Banjolučke biskupije završio je gimnaziju u sjemeništu „Zmajević“ u Zadru, teološke studije na VVTŠ-u u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 1987. Bio je kapelan u Banjoj Luci i Šimićima, te od 1988. u župi Ravska, gdje je i ubijen 8. studenoga 1992. O njemu je dr. Anto Orlovac napisao knjigu godine 2012. „Plamteća zvijezda u noći mržnje“.

TABB
Banja Luka – Ravska, 11.11.2019.

Povezani članci

Back to top button