Vijesti 2019. godina

ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE JUSTITIA ET PAX BK BIH

Pod predsjedanjem biskupa banjolučkog mons. Franje Komarice, u prostorijama Biskupske konferencije BiH u Sarajevu, održana je 10. prosinca 2019. sjednica Komisije Justitia et pax BK BiH. Uz generalnog tajnika BK BiH mons. Ivu Tomaševića i urednika Katoličkog tjednika vlč. Josipa Vajdnera, na sjednici su sudjelovali novoimenovani članovi Komisije: profesor filozofije na Katoličkom bogoslovni fakultetu vlč. Oliver Jurišić i umirovljeni profesor mons. Franjo Topić, dok je opravdano bio odsutan fra Franjo Radman, prenosi nedjelja.ba.

Nakon uvodne riječi biskupa Komarice u kojoj je pojasnio ulogu Komisije Justitia et pax te ukazao da je potrebno uskladiti njezin Pravilnik sa Statutom vatikanskog Dikasterija o cjelovitom ljudskom razvoju, pristupilo se razmatranju aktualnih tema vezanih uz Svjetski dan ljudskih prava.

U prvom redu razgovarali su o Zakonu o premjeru zemljišta i katastru Republike Srpske te, na primjeru otimanja imovine Banjolučkoj biskupiji, konstatirali njegovu pogubnost koja prijeti postati završnim činom etničkoga čišćenja provedenoga u posljednjem ratu.

Također, izrazili su podršku Klubu Hrvata u Narodnoj skupštini RS-a koji su ustali protiv Zakona o uzurpaciji i dobrovoljačkim kompetencijama u RS-u. Istaknuli su da je riječ o Zakonu koji govori o novoj fazi nepravdi koje su uglavnom Hrvati doživjeli u razdoblju nakon I. svjetskog rata do 1955.

Završno su se osvrnuli na aktualnu migrantsku krizu koja pogađa Bosnu i Hercegovinu te su konstatirati da se ovim izazovom moraju pozabaviti ne samo domaće nego i međunarodne vlasti i kompetentne institucije uvažavajući prava svakog čovjeka.

Sjednica je završena molitvom nakon koje je razgovor nastavljen za obiteljskim stolom.

KTA
Sarajevo, 10. prosinac 2019.

Povezani članci

Također provjerite
Close
Back to top button