Vijesti 2019. godina

U SUSRET BOŽIĆU SA SVETIM FRANJOM

U utorak, 10. prosinca 2019., održan je redoviti susret Frame Petrićevac u samostanskim prostorijama, na temu ‘‘U susret Božiću sa svetim Franjom’’. Susret je predvodila naša framašica – Ivana Lukenda.

Frama je ovaj put ugostila učenike Katoličkog školskog centra ‘‘bl. Ivan Merz’’ iz Banja Luke zajedno s njihovom vjeroučiteljicom Blaženkom Ivekić te časnu sestru Ivanu Miličević.

Na početku susreta svim prisutnim framašima i gostima obratio se duhovni asistent Frame – fra Domagoj Šimić te im zahvalio na dolasku u tolikom broju i pozvao da nam se pridruže kada god je to moguće.

Susret je započeo razmatranjem o samoj biti Božića i što on ustvari predstavlja. Da li su od važnosti sva svjetla ulica, velike jelke, kolači, spremanja, kupovine… Ili je Božić ipak nešto dublje, istinskije. Sam Isus nije rođen pod svim tim ukrasima, već na hladnom, skromnom, tamnom, vlažnom mjestu. Daleko od očiju javnosti, u prisutnosti životinja, na slami. Nažalost, sam Božić se pokušava na razne načine prikazati i iskoristiti kroz komercijalni svijet. Uslijedio je razgovor o načinima pripreme za dolazak malenoga Isusa.

Framaši su podijelili svoja iskustva o pripremanju za Božić među kojima su naveli molitvu, zornice, dijeljenje s drugima, post… Potom su pogledali kratki humoristični snimak u kojem je prikazano kako sveti Franjo pokušava braću podučiti što je ustvari post pošto ga mnogi među nama pogrešno tumače. Uslijedio je još jedan kratki snimak o Božiću nakon kojega su mladi zapisali sve što ih podsjeća na taj blagdan. Podijeljeni u grupe nastavili su te pojmove otkrivati kroz pantomimu gdje su se svi dobro zabavili i nasmijali. Pobjednička ekipa morala je sastaviti adventski vijenac.

Na samome kraju službenoga dijela susreta framaši i gosti su imali mogućnost čuti koju riječ više o prvim živim jaslica koje je upriličio sveti Franjo 3 godine prije svoje smrti u Greccio, 1223. godine.

Moderatorica je susret zaključila zamolivši sve prisutne da se ove godine zamisle i umjesto ispred izloga pokušaju što više zadržati i razmatrati ispred jaslica, te je susret nastavljen uz druženje svih prisutnih.

Izvor: Samostan Petrićevac
Petrićevac, 13. prosinca 2019.

Povezani članci

Također provjerite
Close
Back to top button