Vijesti 2020. godina

ZAPOČETA TRODNEVNICA SV. ANTI PUSTINJAKU NA PETRIĆEVCU

Dana 14. siječnja 2020. u 16:00 h započeta je trodnevnica svetom Anti Pustinjaku, a koji je i drugi zaštitnik tj. supatron naše župe. Svetu Misu i pobožnost svetom Anti predvodio je fra Nikica Vujica, ekonom i definitor provincije Bosne Srebrene.

Gdje je Krist, tu je kraljevstvo nebesko. Tu nema mjesta zlome, tu nema mjesta sotoni. Gdje je kraljevstvo nebesko tu je dobrota, ljubav, pravednost, praštanje. Tu je mir. To je Isus Krist.

Čovjek je od samog početka slobodan odlučiti se protiv Boga ili za Boga. Čovjekov grijeh iz Edenskog vrta donosi i posljedice, a to su mržnje među ljudima, nejednakosti među njima, ratovi, smrt. Sve je to nastalo kao posljedica toga što se čovjek slobodno odlučio protiv Boga, protiv te ljubavi. Ali Bog ni tada čovjeka ne ostavlja samog. On mu obećava spasenje i Spasitelja. I vrhunac te Njegove ljubavi jest rođenje sina Božjega, Isusa Krista.

Svetost jest jednako dobrota! Nemoguće je biti svet ako nisi dobar. Fra Nikica je kazao kako mi vjernici, laici često mislimo da smo daleko od tih svetaca i da njihov nivo nikad ne možemo postići. Mi imamo svoj put svetosti, kao što je to imao i sveti Anto Pustinjak.

Sveti Anto je krenuo za siromaštvom, za pustinjom, daleko od ovoga zemaljskoga, da već tijekom života živi vrijednosti kraljevstva nebeskoga.

Sveci su ljudi koji su se opredijelili živjeti po Božjim zakonima, s Isusom Kristom a tu ne može ne biti dobra… Na to smo i mi pozvani. Stepenicu po stepenicu do cilja, do kraljevstva Nebeskoga

U tome neka nam pomogne zagovor svetog Ante Pustinjaka, poruka je koju nam je poslao fra Nikica u propovijedi za prvi dan trodnevnice.

Izvor: Samostan Petrićevac
www.samostan-petricevac.org

Povezani članci

Back to top button