Poruke

PORUKA KARDINALA PULJIĆA NA MOLITVI ZA JEDINSTVO KRŠĆANA U PRAVOSLAVNOJ SABORNOJ CRKVI U SARAJEVU

Predsjednik Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, 26. siječnja 2020. u pravoslavnoj Sabornoj crkvi u centru Sarajeva uputio je prigodnu Poruku na Molitvi za jedinstvo kršćana koju je predvodio mitropolit dabrobosanski gospodin Hrizostom. Poruku kardinala Puljića prenosimo u cijelosti:

Ovogodišnju temu za ovu molitvenu osminu za jedinstvo kršćana odabrali su predstavnici kršćanskih Crkvi na Malti i otoku Gozu, koji su za tu priliku pripremili prigodni priručnik. Odabrana je tema zapravo citat iz 28. poglavlja Djela apostolskih, u kojem se spominje brodolom apostola Pavla koji zajedno sa suputnicima dolazi na obalu Malte, gdje ostaje tri mjeseca, prije nastavka putovanja prema Rimu.

U objašnjenju teme navodi se kako apostol Pavao u spomenutom izvještaju Djela apostolskih predstavlja središte mira u nemiru. On, naime, zna da njegovim životom ne upravljaju sile ravnodušne prema njegovoj sudbini, već se nalazi u rukama Boga kojemu pripada i kojemu služi. Danas se mnogi ljudi suočavaju s istim opasnostima u ovom moru svjetskih gibanja. Ta globalizacija interesnih sfera stvaraju gorku priču današnjih migranata. U raznim dijelovima svijeta mnogi se suočavaju s jednako opasnim putovanjima, kopnom i morem, u bijegu od prirodnih katastrofa, ratova i siromaštva, a koji put i pomodarstva.

Tekst dalje govori o migrantima koji su izloženi utjecaju, ne samo prirodnih već i političkih, gospodarskih i ljudskih sila ravnodušnosti, vidljivih u djelima onih koji očajnim osobama prodaju mjesta u čamcima nesigurnima za plovidbu, potom u stavu onih koji ne žele slati brodove za spašavanje ili koji odbijaju brodove s migrantima. Izvještaj Djela apostolskih stoga nas potiče da se zapitamo kao kršćani koji se zajedno suočavaju s migracijskom krizom: Jesmo li pod utjecajem sila ravnodušnosti. Slušajući medijske izvještaje o stradalima, potonulima u moru, poginulima od granatiranja velikih sila nad malim i siromašnim narodima, pomalo otupimo duhom i naviknemo se na tolika stradanja.

Razmatranja molitvene osmine usredotočena su na tekst iz 27. i 28. poglavlja Djela apostolskih, a svaki je dan posvećen drugoj posebnoj temi: pomirenju, svjetlu, nadi, povjerenju, snazi, gostoljubivosti, obraćenju i velikodušnosti. Priručnik za Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana pripremila je ekumenska skupina „Kršćani na Malti zajedno“, a odobrila ga je međunarodna komisija sastavljena od predstavnika Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana i Ekumenskog vijeća Crkvi.

Mi, u BiH smo na raskršću raznih interesnih sfera, gdje je čovjek, nažalost, sve manje vrijedan, iako znamo da je čovjek u središtu Božjeg stvaranja i Božjeg otkupljenja. Isus Krist nama kršćanima ostavlja oporuku u svojoj molitvi: da svi budu jedno kao što su on i Otac jedno, da i mi budemo s njime jedno i međusobno jedno.

Ova zajednička molitva nije put prozelitizma niti rušenje onoga što smo kroz povijest baštinili, nego želimo u središte staviti Gospodina Isus Krista Otkupitelja i Spasitelja, koji je izvor jedinstva. Krist je za otkup i spas čovjeka svoj život položio kako bi u nama probudio to božansko čovjekoljublje. Govor ljubavi svaki čovjek i svaki narod razumije. Taj govor ljubavi u prvom redu prihvaća čovjeka, upoznaje ga i poštuje. To je put međusobne suradnje.

U ovom vremenu globalizacije koja olako „proguta osobu pojedinca“, važno je ponovo upoznati Božje stavove prema čovjeku i činiti ih prisutnima navješćujući Božju Objavu. To će nas zbližiti jer je Božja Riječ izvor vjerničkog života. Slavlje Otajstava vjere – Sakramenata, hrani našu vjeru da budemo hrabri te se ne damo zasjeniti niti od populizma niti od relativizma, koji se u zadnje vrijeme u javnosti sve agresivnije nameću.

Iako su međunarodni institucije usvojile ljudska prava i građanske i vjerske slobode, koje su iznikle iz evanđeoskih vrijednosti, nažalost, sve je uočljivije da to ostaje slovo na papiru, a čovjek se sve manje vrednuje u svom dostojanstvu i svojim pravima. Glavne vrijednosti koje ujedinjuju postaje korist, profit itd.

Naša molitva za put jedinstva je molitva da budemo svjesniji svog zadatka, jači u izgradnji javnog mnijenja utemeljenog na načelima koja štite čovjeka i omogućuju da se ostvari u svom dostojanstvu djeteta Božjeg.

U ovom vremenu svjedoci smo zabrinutost brojkama o progonu kršćana, kao i nijeme javnosti koja je oguglala na te strahote. Službene statistike govore oko 260 milijuna kršćana progonjenih zbog vjere. U 50 zemalja svijeta jedan od osam kršćana doživi visoku razinu progona. U prošloj godini je ubijeno 2 983 kršćanina zbog vjere. Više od 9 400 crkava i drugih vjerskih objekata je napadnuto, srušeno ili zatvoreno. Otmice su postale česta pojava, kao i trgovina ljudima i seksualna zlostavljanja. Službeni podatak govori o 8537 slučajeva seksualnog zlostavljanja i silovanja u protekloj godini. U MRV-u smo uputili apel da se u ratnoj strategiji seksualno zlostavljanje izbaci kao ratna strategija, međunarodni čelnici su to prešutjeli. U ovom trenutku svjedočimo i zastrašujućem broju zatvorenika zbog vjere od kojih su 50-70 % kršćani.

Te brojke govore o modernom brodolomu putovanja čovječanstva. Treba nam ono čovjekoljublje koje je sv. Pavao doživio. Mi kršćani moramo biti odlučni i hrabri kako bi odbacili svaki oblik mržnje i isključivosti. Pozvani smo povjerovati Evanđelju i ostvarivati Isusov poziv da postanemo svjetlo svijeta i sol zemlje. Da bi to mogli ostvarivati, važno se naći zajedno s Isusom oko Evanđelja i slavlja svetih Tajni, da budemo i vjerodostojni i snažniji unoseći u ovaj svijet više plemenitosti, više svjetla i pomoći da se čovjek prepozna.

Jedna drevna izreka govori o mudracu koji je pitao svoje učenike kada počinje dan. Neki od odgovori bili su: kada prepoznamo lik drveta, obzorje okoline, likove koji nas okružuju. Tada je mudrac odgovorio: sve dok ne prepoznamo čovjeka kao svoga suputnika dotle još uvijek traje noć. U ovoj molitvi želimo izmoliti oči vjere da u svakom čovjeku prepoznamo svoga brata i svoga suputnika prema vječnim vrijednosti.

Zahvaljujem visokopreosvećenom mitropolitu Hrizostomu na raspoloživosti da zajedno nastojimo tražiti put kojeg nam je Isus zadao. Zahvaljujem na sudjelovanju i upućenoj besjedi na otvorenju ove molitvene osmine. Važno je da zajednički nastojimo raditi i svjedočiti Isusa Krista, unatoč svih javnih gibanja globalizacije, kako bi stavovi vjere bili prepoznatljiviji i ugrađivali se u javni život društva i svakog čovjeka.

Neka ova naša suradnja bude poruka da je Božja riječ jača od ljudskih mjerila.

Povezani članci

Također provjerite
Close
Back to top button