Vijesti 2020. godina

ODRŽANA V. SJEDNICA SREDIŠNJE UPRAVE HKD „NAPREDAK“

V. sjednica Središnje uprave HKD „Napredak“ održana je u subotu, 22. veljače 2020. u Jajcu, a sjednici Središnje uprave prethodio je u petak sastanak s Upravnim odborom HKD Napredak podružnica Jajce.

Izaslanstvo u sastavu: Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak, i Miroslav Landeka i Josip Križanović, dopredsjednici HKD Napredak, te članovi Središnje uprave Franjo Bratić, Josip Nikolić i Ivica Kovačević upoznato je od strane jajačke podružnice, na čelu s Franom Leovcem, predsjednik podružnice, o aktivnostima podružnice te poteškoćama s kojima se susreću u radu kako i o projektima koje žele realizirati napose onima od kojih očekuju potporu Središnjice u Sarajevu.

Prije svega to je tradicionalna kulturna manifestacija “Šopovi dani na Plivi” i početak konkretnih aktivnosti na prijektu gradnje u domovinskom ratu srušenog Napretkovog doma “Stjepan Tomašević”.

Predsjednik Čiča istaknuo je jasnu opredijeljenost Središnje uprave HKD Napredak kako manifestaciji „Šopovi dani na Plivi“, kao jednoj od značaja za cijelo društvo, tako i konkretne potpore podružnici kada je u pitanju gradnja Napretkovog doma u Jajcu, važnog za Napredak u cjelini, a prije svega za rad podružnice ali i važnog i za grad Jajce i njegovu kulturnu baštinu jer je riječ o objektu izgrađenom prije više od stotinu godina.

Pored sastanka s članovima Upravnog odbora podružnice Jajce, održan je sastanak i s izaslanstvom izvršne i zakonodavne vlasti u Jajcu predvođene načelnikom Edinom Hozanom i predsjedavajućim Općinskog vijeća gospodinom Ivom Šimunovićem.

HKD Napredak je svojim dolaskom u Jajce i to simbolično u vrijeme kada se slavio Dan općine Jajce potvrdilo svoju opredijeljenost jačanju podružnice u Jajcu i od izvršne vlasti očekuje punu podršku u realizaciji dva navedena važna projekta kako za samo Društvo, tako i za Jajce.

I načelnik Edin Hozan i predsjedavajući Općinskog vijeća Ivo Šimunović obećali su sa svoje strane prije svega realizaciju gradnje Napretkovog doma “Stjepan Tomašević” ali i potporu radu društva, što se ogleda i u činjenici da su dva nacionalna društva HKD Napredak i BZK Preporod u općinskom Proračunu.

Na sjednici Središnje uprave u subotu na dnevnom redu bila su brojna pitanja od važnosti za rad tako da je usvojen prijedlog izmjena i dopuna Programa rada i financijskog proračuna Središnje uprave HKD Napredak za 2020. godinu.

Na prijedlog Povjerenstva za mlade i stipendije donesena je Odluka o dodjeli stipendija i jednokratnih potpora za akademsku 2019./2020. godinu.

Tako će u akademskoj 2019./2020. godini HKD Napredak stipendirati 71 studenta i studenticu, a ukupno će se za stipendije i potpore izdvojiti 101.000,00 KM.

Članovi Središnje uprave na sjednici su razmatrali i nakon rasprave jednoglasno usvojili prijedlog Odluke o dodjeli projektnih sredstava aktivnim podružnicama koje su sastavni dio HKD Napredak koji je pripremilo Povjerenstvo za podružnice i članstvo.

Na natječaj za dodjelu projektnih sredstava podružnica za 2020. godinu prijavljeno je 26 projekata iz područja kulture kojima se tražila podrška u organiziranju koncerata, likovnih kolonija, izložbi te smotri folklora na područjima gdje HKD Napredak aktivno djeluje i svojim radom i djelovanjem doprinosi promociji kulture i očuvaju kulturne baštine.

Na sjednici su također usvojeni i zaključci sa sjednice Povjerenstva za podružnice i članstvo, a koji se tiču rada i statusa podružnica. Svim podružnicama bit će tako poslan Upitnik, kojeg će podružnice popuniti i dostaviti Središnjici. Usvojeno je izvješće i zaključci Povjerenstva za gospodarstvo.

HKDN
Jajce, 24. veljača 2020.

Povezani članci

Back to top button