Vijesti 2020. godina

POZIV NA SUDJELOVANJE SA SV. OCEM U MOLITVI PUTEM SREDSTAVA JAVNOG PRIOPĆAVANJA

Poziv na sudjelovanje – putem sredstava javnog priopćavanja – sa Sv. Ocem Franjom u njegovoj večerašnjoj javnoj molitvi pred Bazilikom Sv. Petra u Rimu

Svim župnicima, upraviteljima župa, samostanskim poglavarima i poglavaricama i svim katoličkim vjernicima laicima Banjolučke biskupije

Draga braćo i sestre,

stigla nam je obavijest od Dikasterija za komunikacije (Tiskovnog ureda) Svete Stolice da će Sveti Otac – uslijed aktualne pandemije koronavirusa –, danas, u petak, 27. ožujka 2020. u 18 sati pred Bazilikom sv. Petra u Rimu predvoditi molitvu s Euharistijskim klanjanjem i podijeliti blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom Gradu i svijetu (Urbi et orbi). Sve će izravno prenositi – koliko do sada znamo – i TV BH1, HTV1, Hrvatski katolički radio, Radio Marija, Radio Mir – Međugorje – a moći će se pratiti i putem Interneta.

U obavijesti se navodi da svi oni, koji putem sredstava javnog priopćavanja duhovno sudjeluju u papinoj molitvi mogu dobiti potpuni oprost koji se može namijeniti za sebe ili za jednog pokojnika. Uvjeti su uobičajeni: ispovijed i pričest prvom prilikom kad to bude moguće, zatim molitva Oče naš i Vjerovanje te još jedna molitva (Marijanska ili druga) na nakanu Svetog Oca; pokajati se za počinjene grijehe i donijeti odluku ne griješiti.

Podsjećam kako ovaj potpuni oprost nije zamjena za sakrament ispovijedi nego je duhovno oslobođenje od posljedica grijeha koje smo učinili mi osobno ili netko drugi za kojega ga namjenjujemo. To je blago iz duhovne riznice Kristove Crkve, koju ona dijeli i primjenjuje kao duhovnu pomoć svojim vjernicima.

Pozivam Vas sve da osobno sudjelujete u ovom „planetarnom“ duhovnom i molitvenom slavlju i da obavijestite i potaknete što veći broj članova svojih župnih ili redovničkih zajednica da se priključe molitvi i blagoslovu Svetog Oca večeras u 18 sati.

Neka Vas sve krijepi Božja utjeha i zagovor Presvete Djevice, Pomoćnice kršćana.

Vaš brat

+ Franjo, biskup

Povezani članci

Back to top button