IzdvajamoVijesti 2020. godina

POZDRAVNA RIJEČ BISKUPA KOMARICA NA PATRON BANJOLUČKE BISKUPIJE I KATEDRALE

Svetkovina sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika Banjolučke biskupije i stolne crkve, 15. srpnja 2020. proslavljena je svečanim Euharistijskim slavljem koje je u katedrali u Banjoj Luci predvodio predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski. Mjesni biskup mons. Franjo Komarica uputio je pozdravnu riječ kardinalu Puljić i svima nazočnima, a prenosimo je u cijelosti: 

Evo nam dođe blagdan svetog Bone ...“
Tako počinje svečana pjesma – malo prije otpjevana – u čast nebeskog Zaštitnika ove katedrale i cijele ove biskupije.
Draga braćo u biskupskoj službi,
draga braćo svećenici i redovnici franjevci,
drage sestre redovnice
i dragi Kristovi vjernici laici, okupljeni na ovoj svečanoj službi Božjoj!

Zahvaljujem dobrom Bogu, koji nam je omogućio da – unatoč – još uvijek aktualnom, iznimno čudnovatom i zbunjujućem vremenu trajanja pandemije koronavirusa – makar u manjem, tj. ograničenom broju – ipak dođemo i sudjelujemo u ovom današnjem Božjem spasonosnom činu, – slavlju sv. mise, u slavlju Božjeg milosrđa, ljubavi i zajedništva s nama i cijelom našom biskupijskom zajednicom kao i u našoj radosti zbog našeg međusobnog zajedništva.

Izražavam svima Vama i svakom posebno iskrenu dobrodošlicu i zahvalnost, osobito Vama draga braćo i sestre koji ste nam prispjeli iz daleka – s područja naše biskupije i s područja drugih (nad)biskupijâ, čak i iz susjedne Hrvatske.

S velikom radošću i zahvalnošću – vjerujem također i u ime svih Vas, članova naše Banjolučke biskupije – izričem dobrodošlicu dragom nam kardinalu, nadbiskupu i metropolitu vrhbosanskom Vinku Puljiću, predsjedniku naše BK, koja je tijekom protekla dva dana održala ovdje, u Banjoj Luci, svoje 78. redovito zasjedanje. Od srca Vam, draga Eminencijo, dodatno zahvaljujem za predvođenje ovog svečanog misnog slavlja.

Najdičniji živući sin naše Mjesne Crkve, Banjolučke biskupije – naš uzoriti kardinal Vinko zaređen je za Kristovog svećenika prije 50 godina i sada slavi svoj Zlatni svećenički jubilej. Pozivam Vas sve, a osobito one među nama, koji iduće nedjelje, 19. ovoga mjeseca nećete moći biti u župnoj crkvi u Trapistima, gdje je naš Zlatomisnik imao istog datuma 1970. svoju mladu misu da danas zahvalite Bogu za sve milosti i blagoslove u njegovom izuzetno plodnom životu, u službi Bogu, Crkvi, našem narodu i ovoj zemlji.

Bratsku, srdačnu dobrodošlicu izričem i Tebi, dragi brate u biskupskoj službi Tomo, ovaj put po prvi put u ovoj katedrali kao nadbiskupu-koadjutoru vrhbosanskom i ujedno apostolskom upravitelju Vojnog ordinarijata u našoj zemlji.

Radujem se Tvojoj nazočnosti, dragi domaći biskupe Marko Semrene, i od srca Ti već sada zahvaljujem za Tvoju pastirsku riječ, koju ćemo čuti nakon što saslušamo Božju poruku iz knjigâ Svetog Pisma.

Izričem iskrenu dobrodošlicu i zahvalnost i Tebi, dragi mons. Ivo Tomaševiću, generalni tajniče naše BK, za Tvoju molitvenu podršku molitvama ovdašnje naše biskupijske zajednice.

Zahvaljujem i svima Vama, braćo svećenici, na čelu s rektorom katedrale vlč. Perom I. Grgićem; Vama sestre redovnice i Vama ostalim „misarima“ iz ove i drugih župa za Vaš trud i ljubav koje ugrađujete u plodnost žive Kristove Crkve u ovom gradu i biskupiji.

Dobri Bog neka Vas sve obilno nagradi svojim mirom i blagoslovom – po zagovoru svoga vjernog sluge svećenika, redovnika, biskupa, kardinala i naučitelja Svete Kristove Crkve, sv. Bonaventure, našeg nebeskog Zaštitnika, našeg Uzora i Pomoćnika na našem zemaljskom hodočašću prema sretnoj vječnosti u Nebu, gdje se on – milošću Božjom – već nalazi.

Uključimo u svoje molitve zahvaljivanja i prošnje i svu našu bolesnu, spriječenu i odsutnu braću i sestre, od kojih su mnogi s nama duhovno i molitven povezani, iako su tjelesno – ne svojevoljno – prisiljeni biti daleko od nas! Uključimo i sve članove velike franjevačke zajednice redovnika i redovnica, koji danas slave svoga velikog redovničkog subrata, drugog utemeljitelja svoga Reda nakon sv. Franje. Ne zaboravimo ni naše drage pokojne biskupe, svećenike, redovnike, redovnice, vjernike laike naše biskupije, sve naše dobročinitelje i prijatelj.

Danas je 31. godišnjica od kako sam – po želji i odredbi Kristova Namjesnika na zemlji sv. Pape Ivana Pavla II. – preuzeo upravu ove biskupije. Pozivam vas da zajedno sa mnom zahvalite Bogu za svu njegovu pomoć i milosrđe tijekom proteklih bremenitih i izazovnih godina i da ga zamolimo za njegovu skrb i providnost sa svima u vremenu koje je pred nama.

Preporučimo Božjem milosrđu i utjehi i sve druge naše sugrađane, osobito bolesnike, prognanike i obespravljene.

Neka se Trojedinom Bogu svidi ovo naše zahvalno i prosidbeno liturgijsko slavlje, koje želimo proživjeti pobožno, sabrano, aktivno, zahvalno i radosno!

Povezani članci

Back to top button