Vijesti 2017. godina

MEĐUNARODNA BICIKLIJADA U ČAST SV. IVANA PAVLA II. PREMA BANJOJ LUCI

U petak, 5. svibnja 2017. ispred sarajevske katedrale Presvetog Srca Isusova okupili su se učesnici međunarodne biciklijade “Marija Zvijezda” u čast sv. Ivana Pavla II. koju po četvrti put organizira “Kristov Stol” – Misijska Europska Inicijativa. Osim iz Sarajeva učestvuju i drugi biciklisti će koji na putu prema Banjoj Luci proći i kroz 6 drugih gradova i marijanskih svetišta koja je pohodio sv. Ivan Pavao II.: Aljmaš, Mariju Bistricu, Trsat, Zadar, Solin i Dubrovnik. Za sudjelovanje se prijavilo pedesetak biciklista iz petnaestak biciklističkih klubova Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Damir Pavić u razgovoru s novinarima kazao je da mu je osobno ova inicijativa draga te da je u njoj učestvovao i ranije dok je bio župnik na Brestovskom s Biciklističkim klubom “Sveti Franjo”. “Drago mi je da se na ovaj način ljudi okupljaju i upravo u duhu pokojnoga pape Ivana Pavla II., koji je bio veliki prijatelj ove zemlje i koji je propagirao mir, ova biciklijada također nosi poruku mira kao i prilikom posjete Pape, prije dvadeset godina, kada je došao pod geslom ‘S vama smo'”, kazao je fra Damir.

Tom prigodom će biti obilježeno i nekoliko obljetnica: 100. godišnjica ukazanja Blažene Djevice Marije u Fatimi 1917., 35. godišnjica Papinog zahvalnog hodočašća u Fatimu 1982. i 20. godišnjica Papinog pastoralnog pohoda Sarajevu 1997.

Susret biciklista iz svih smjerova planiran je u Banjoj Luci u subotu, 6. svibnja, uz doček biciklista u Banjolučkoj biskupiji, druženje s biskupom banjolučkim mons. Franjom Komaricom i domaćinima, te ove godine uz izniman blagoslov – susretom s rimskim kardinalom Peterom Turksonom, predsjednikokm Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja.

U nedjelju, 7. svibnja zajednički će slaviti Svetu misu u banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure s početkom u 9 sati koju predvodi kardinal Turkson u zajedništvu s biskupom Komaricom i suslaviteljima. Nakon toga slijedi obilazak središta Banja Luke, posjet sakralnim objektima, te završetak susreta u trapističkom samostanu Marija Zvijezda, uz molitvu Mariji – Majci svih naroda, i oproštajni ručak s biskupom Komaricom, kardinalom Turksonom i drugim domaćinima.

KTA
Sarajevo, 5. svibanj 2017.

Povezani članci

Back to top button