Vijesti 2022. godina

DAN KATOLIČKOG ŠKOLSKOG CENTRA “BL. IVAN MERZ”

KŠC “Bl. Ivan Merz” u Banjoj Luci je u utorak, 10. svibnja 2022. svečanom misom i prigodnim programom proslavio spomendan svog nebeskog zaštitnika. Geslo ovogodišnjeg dana škole bilo je “San, Realnost i Ljepota”.

Misu u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije predslavio je župnik i dekan banjolučki preč. Vladislav Žarko Ošap uz koncelebraciju osam svećenika. Nazočio je veliki broj učenika Centra, gostiju te vjernika, prenosi nedjelja.ba.

U prigodnoj propovijedi preč. Ošap govorio je o liku Bl. Merza kao onoga koji je obrazovao mlade ljude, a kojima sada treba biti uzor i ideal kršćanskoga života. Posebice se obratio djelatnicima kazavši kako, po uzoru na ovog blaženika, trebaju razmišljati o svom utjecaju na mlade ljude. Prenijeti znanje je važno ali je važnije odgajati mlade ljude osobnim primjerom. Banjolučki župnik se osvrnuo i na bit katoličkih škola koje moraju odisati duhom evanđelja i gdje se mora osjetiti prisustvo Božje riječi.

Nakon euharistije svečanost je nastavljena u sportskoj dvorani Centra. Na početku priredbe ravnatelj KŠC-a mons. Ivica Božinović pozdravio je nazočne te se prisjetio troje djelatnika koji su preminuli usljed zaraze koronavirusom.

Priredba je započela pjevačkim točkama učenika Osnovne škole, a predstavljena su i dva filma – dokumentarni i animirani. Šezdeset učenika pohvaljeno je za odličan uspjeh, primjerno vladanje te sudjelovanje u vannastavnim aktivnostima.

Publika je bila brojna, a nazočan je bio i generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Zoran Piličić.

KŠC Bl. Ivan Merz u Banjoj Luci postoji od 2005. Proslava Dana škole tijekom pandemije 2020. i 2021. bila je u online formatu, tako da je ovogodišnja svečanost itekako posebna jer su se učenici, djelatnici i gosti ponovno mogli sastati i družiti bez protupandemijskih mjera.

KTA
Banja Luka, 11. svibnja 2022.

Povezani članci

Back to top button