Vijesti 2022. godina

NEMA SVATKO INVALIDITET, ALI SVAKO PROFITIRA OD PRISTUPAČNOSTI

Osoblje Caritas BiH i SEC Banja Luka sudjelovalo na III. modulu online obuke za stručnjake Easy to Read (EtoR) standarda u organizaciji Caritasa Austrije, i to od 28. do 29. studenog 2022. god.

Jeste li znali pristupačnost informacijama je za 10% stanovništva neizostavna, za 40% stanovništva neophodna, a za 100% stanovništva predstavlja uspješan pokazatelj kvalitete života? (Istraživanje Caritas Austrija)

O važnosti pristupačne komunikacije razgovaralo se i u sklopu trećeg modula obuke za stručnjake EtoR standarda u organizaciji Caritasa Austrija. Pristupačna komunikacija je neophodna i predstavlja vid komunikacije budućnosti, od koje će svi članovi društva imati koristi, naglasili su Barbara Schinnerl, Judith Kiesl, Stefan Eberhard iz Caritasa Austrije, te predstavnici projekta ACTIVE iz Caritasa BiH i SEC-a Banja Luka. Posebna pažnja posvećena je pristupačnoj komunikaciji u vanrednim okolnostima, kao što je vrijeme pandemije virusa COVID–19. Na koji način dijelimo informacije sa korisnicima projekata koje Caritas provodi? Jesu li korisnicima dostupni i na koji način alternativni vidovi komunikacije (skype, zoom i sl.) i na koji način?

Pored pristupačne komunikacije i Easy to read (EtoR) standarda, govorilo se i o pristupačnosti događaja za osobe sa invaliditetom. Zaključeno je kako se događaj može kvalificirati kao pristupačan, ukoliko je dostupan i upotrebljiv za osobe sa invaliditetom na uobičajen način, bez posebnih poteškoća i generalno bez vanjske pomoći.

Drugi dio treninga, sudionici su u praktičnom radu sa prof. dr. Lejla Kafedžić s Filozofskog fakulteta u Sarajevu vježbali prevođenje teksta na jednostavan jezik, te dogovarali naredne korake u izobrazbi o pristupačnoj komunikaciji.

U naredne dvije godine, uz financijsku potporu Renovabisa i Caritasa Austrija, Caritas BiH i SEC Banja Luka u partnerstvu s Caritasom Srbije, Crne Gore, Kosova i Albanije nastojat će osigurati pristupačnu komunikaciju ranjivih kategorija kroz EtoR standarde, kao i podizanje svijesti kod institucija, donosioca odluka, te drugih ključnih aktera o potrebama i važnosti pristupačne komunikacije.

caritas.ba
Banja Luka, 30. studenog 2022.

Povezani članci

Back to top button