Vijesti 2017. godina

UZ PODRŠKU EU OTVOREN CENTAR ZA BOLJE DRUŠTVO GLAMOČ

U ponedjeljak, 17. srpnja 2017. uz predstavnike Caritasa biskupije Banja Luka, religijske vođe, predstavnike općinskih i županijskih vlasti, županijskih i školskih institucija te mnogobrojnih mještana Glamoča i okolice, svečano je otvoren Centar za bolje društvo Glamoč koji uspostavljen u okviru projekta „Poštujmo žene iz ruralnih područja“ kojeg financira Europska unija, a provodi Caritas biskupije Banja Luka u suradnji s Caritasom Austrije.

Dr. Miljenko Aničić, direktor Caritasa Banja Luka, naglasio je važnost ovoga projekta i pojasnio kako će Centar služiti ženama da definiraju svoje potrebe i prioritete, ali i potaknuti žene iz ruralnih područja da se uključe u razvojne socio-ekonomske politike i strategije na lokalnom i regionalnom nivou. Dr Aničić je pozvao i muškarce da se uključe u rad Centra i da budu aktivni u ostvarenju boljeg društva, koje dostojanstveno vrednuje ulogu žene. Posebno je naglasio kako ne smijemo zatvarati oči pred nasiljem u obitelji i da je naša zajednička obaveza osigurati život bez nasilja.

Voditeljica projekta Mara Stipić Bagarić upoznala je prisutne s ciljevima projekta i planiranim aktivnostima, potaknuvši predstavnike lokalnih i županijskih vlasti i institucija da se dodatno uključe u projektne aktivnosti i repliciraju dobru praksu i u drugim područjima. Voditeljica Centra za bolje društvo Glamoč Antonija Kovačević predstavila je neke od aktivnosti Centra, poput psihosocijalnog osnaživanja žena, edukacija i radionica o ljudskim pravima i ravnopravnosti spolova, te zajedničkim inicijativama i akcijama u lokalnoj zajednici za dobrobit svih mještana.

Snažnu podršku projektu iskazala je ministrica Vaslija Broćeta ispred Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ, istaknuvši značaj ovakvog projekta za Glamoč, ali i cijelu županiju, te istakla spremnost Ministarstva da podrži projektne aktivnosti.

Župnik župe Glamoč, vlč. Marko Crnjak kao jedan od inicijatora ove projektne ideje, zahvalio se i Europskoj uniji i Caritasu na odabiru Glamoča i pozvao je sve da ulože dodatne napore u rušenju predrasuda u našem društvu i poštivanju dostojanstva žene.

Muhamed ef. Dragolovčanin, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Glamoč, izrazio je podršku projektu podsjetivši na važnost i ulogu ženskog aktivizma u izgradnji zdravog društva.

Projektnu inicijativu podržali su predstavnici grada Glamoča, Centra za socijalni rad, ravnatelji srednje i osnovne škole u Glamoču, kao i ostali mnogobrojni mještani i time poslali jasnu poruku o značaju projektnih aktivnosti za glamočki kraj. U sklopu Centra opremljena je i mala biblioteka i IT kutak kako bi se ženama iz ruralnih područja omogućile i nove usluge u zajednici.

CARITAS Banja Luka
Banja Luka, 19. srpanj 2017.

Povezani članci

Back to top button