IzdvajamoVijesti 2017. godina

SLAVLJENA PRVA SVETA MISA U POKRIVENOJ NOVOSAGRAĐENOJ ŽUPNOJ CRKVI

Veliko i radosno slavlje kršćanske vjere i katoličkog identiteta upriličili su župljani rastjerane i spaljene župe Liskovica kod Mrkonjić Grada, u subotu, 22. srpnja 2017. godine. Slavili su prvu svetu misu u ponovno izgrađenoj i upravo pokrivenoj svojoj župnoj crkvi proslavljajući blagdan svoga nebeskog zaštitnika sv. Ilije Proroka.

Desecima povratnika pridružili su se i stotine prognanih župljana, koji žive u susjednoj Hrvatskoj i drugim europskim zemljama. Došli su i župljani okolnih župa: Mrkonjić Grad, Jajce, Podmilačje i Dobretići.

Misu je predvodio biskup banjolučki Franjo Komarica. S njim su koncelebrirali upravitelj župe Liskovica i župnik župe Mrkonjić Grad vlč. Darko Anušić, župnik i dekan jajački fra Anto Šimunović te još trojica svećenika.

Misi je prethodio molitveni ophod oko novoizgrađene crkve u koju je mogla stati tek polovina pristiglih misara. I župnik i biskup su na početku mise izrazili radost, koja se primjećivala na licima svih nazočnih zbog ponovne gradnje njihove u ratu bezrazložno najprije spaljene, a onda do temelja uništene župne crkve.

Biskup je u propovijedi obodrio sve nazočne da ostanu postojani u vjeri u Trojedinog Boga. Zahvalio je svima, koji su svojim darovima pomogli izgradnju crkve – posebno članovima Hrvatskih katoličkih misija iz Austrije.

Prije točno godinu dana biskup Franjo je blagoslovio kamen temeljac i gradilište nove crkve, koja je građena na istom mjestu gdje je bila i prijašnja župna crkva, spaljena u Drugom svjetskom ratu.

Župljani župe Liskovica bili su među prvim protjeranim katolicima s područja Banjolučke biskupije, već u proljeće 1992. godine. Godinama nakon završetka rata biskup Komarica se uporno zalagao kod entitetskih i općinskih vlasti za održiv povratak prognanih Liskovčana. Uz pomoć Vlade RH, sagrađeno je nekoliko desetina kuća za povratnike, a konačno je došla i struja u selo. Ima naznaka da su općinske vlasti voljne popraviti zapušteni put kroz sela Donja i Gornja Liskovica.

TABB
Liskovica, 24. srpnja 2017.

Povezani članci

Back to top button