Vijesti 2017. godina

BISKUP KOMARICA POHODIO ŽUPE U PRIJEDORSKOM DEKANATU I KOTORVAROŠKOM KRAJU

Banjolučki biskup Franjo Komarica boravio je u utorak, 8, kolovoza 2017., u župi Krnjeuša kod Bos. Petrovca i Sasini kod Sanskog Mosta.

Na glavnom krnjeuškom groblju „kod križa“ biskup se osvjedočio o velikom trudu grupe talijanskih mladića predvođenih župnikom don Luciom Tomaselli iz nadbiskupije Trento, koji su uložili proteklih dana – unatoč velikim vrućinama – u čišćenju groblja od žbunja i živica. Grupi domaćih vjernika i upravitelju župe vlč. Davoru Klečini, župniku iz Drvara dao je konkretne upute za podizanje križa na groblju u subotu, 12. o. mjeseca u povodu obilježavanja 76. obljetnice mučeničke smrti krnjeuškog župnika vlč. Krešimira Barišića i brojnih njegovih župljana.

Biskup Komarica se zajedno sa župnikom i župljanima susreo i s načelnikom općine Bos. Petrovac, kojega je obavijestio da će zajedno sa župljanima i drugim vjernicima prve nedjelje u listopadu obilježiti 125. obljetnicu osnivanja župe Krnjeuša.

U župi Sasina biskup je pohodio župnu crkvu i župnu kuću, za koje se savjesno brine s. Miroslava Ljevar zajedno sa svojim pomoćnicama. Upoznat je o skorašnjem okupljanju prognanih Sasinjana kod crkve. Mnogi od njih uporno mole od općine i entiteta pomoć za obnovu svojih domova, na žalost do sada bez uspjeha.

Biskup je u srijedu, 9, kolovoza, pohodio župu Vrbanjce kod Kotor Varoši, gdje se kod župne crkve i kuće susreo s grupom prognanika, koji svojim vlastitim sredstvima obnavljaju svoje porušene domove. Obišao je seli Rujevicu i osvjedočio se o velikoj ljubavi tamošnjih žitelja, koji uzalud godinama čekaju entitetsku pomoć za obnavljanje svojih srušenih domova. Čak 13 obitelji obnavlja, s teškom mukom, svoje domove i prave put do njih.

Biskup im je čestitao, obodrio ih da ne posustanu i obećao da će i dalje apelirati na domaće i međunarodne predstavnike da i prognanim Hrvatima pomognu u održivom povratku. I sam će nastojati skupljati po svijetu novčanu pomoć za njih.

TABB
Banja Luka, 10. kolovoza 2017.

Povezani članci

Back to top button