Vijesti 2017. godina

KARDINAL PULJIĆ I BISKUP KOMARICA NA GODIŠNJEM SUSRETU SVOJE GENERACIJE U ĐAKOVU

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić boravio je u utorak, 22. kolovoza u Đakovu na susretu svoje generacije koja je maturirala 1965. godine u dječačkim sjemeništima na zagrebačkoj Šalati, u Subotici i Đakovu. Susret je okupio 35 članova generacije: 23 svećenika, među kojima kardinal Puljić i biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, te 12-oricu koji su krenuli svjetovnim putem.

Tom prigodom kardinal Puljić predvodio je u đakovačkoj prvostolnici večernje Misno slavlje. Osim biskupa Komarice i svećenika generacije, suslavili su nadbiskup đakovačko-osječki u miru Marin Srakić, generalni vikar Ivan Ćurić te nekolicina svećenika koji djeluju u Đakovu. Prije početka Misnog slavlja okupljene je pozdravio mons. Luka Strgar, jedan od članova generacije, podsjetivši kako je 4. rujna 1961. u Zagreb u dječačko sjemenište na Šalatu u prvi razred došlo više od 140 đaka s područja bivše države. Njih tridesetak bilo je iz tada Đakovačke i Srijemske biskupije. Svima je poželio dobrodošlicu u Đakovo te predstavio vjernicima članove svoje generacije.

Na početku homilije kardinal Puljić izrazio je radost što može govoriti u đakovačkoj katedrali, u kojoj je prije 47 godina zaređen za svećenika. Podsjetio je kako se ovoga dana slavi Blažena Djevica Marija Kraljica, koja je kraljica postala svojom službom. „Lijepo kažu duhovni pisci – Bogu služiti je kraljevati, a čuli smo i danas kako je ona rekla: Evo službenice Gospodnje. Tu je počelo njezino kraljevstvo – kada je prihvatila Božju Riječ, kada se Božja Riječ u njoj utjelovila, kada je tu Božju Riječ rodila, kada je cijeli život na zemlji živjela za tu Božju Riječ, a nakon uzašašća na nebo nastavila voditi svoju djecu, kako bi ta Riječ zaživjela u nama. Zato, kada je danas molimo kao Kraljicu, zapravo želimo prepoznati da smo njezina djeca“, kazao je kardinal Puljić.

Rekavši kako danas nitko ne voli riječ „služiti“, ustvrdio je kako se može reći da danas sve češće robujemo, a ne služimo, dok biti Marijino dijete znači postići nutarnju slobodu, ne robovati. Sliku današnjega svijeta potom je prikazao koristeći tekst jednog američkog pisca, ponovivši kako je ovo vrijeme “visokih zgrada, a niskog karaktera, vrijeme širokih auto-cesta, a uskih gledišta, vrijeme kada smo naučili kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo…” “Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, ali uživamo manje. Ovo je vrijeme velikih kuća, a malih obitelji; imamo više akademskih titula, ali manje razboritosti; više znanja, a manje mudrosti; više stručnjaka, a nikad više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja… Uvećali smo bogatstva, ali umanjili vrednote; putovali smo na Mjesec, ali ne možemo otići do prvog susjeda; osvojili smo prostranstva svemira, ali ne i naših duša. Ovo je vrijeme kada čistimo prirodu, ali onečišćujemo dušu; razbili smo atom, ali ne i naše predrasude; pišemo više, ali učimo manje. Veće su plaće, a manji moral i etika; planiramo više, ali postižemo manje. Naučili smo žuriti, ali ne i čekati; sve je manje financijskih problema u braku, a sve više razvoda; sve je više uređenih kuća, a razorenih obitelji. Ovo je vrijeme kada je sve u izlogu, a ništa u skladištu; vrijeme kada se govori o svjetskom miru, ali se u kućama vode ratovi; vrijeme kada puno govorimo, a ljubimo rijetko i mrzimo često… “, kazao je kardinal Puljić.

Okupljenima u katedrali kardinal je naglasio kako je sve ovo izrečeno da se uvidi koliko je potrebno napraviti korekciju života. „Ta Božja Riječ koju je Marija prihvatila korekcija je našeg života. Toliko puta čujemo Božju Riječ, ali dokle god ona ne siđe u srce, ona nas ne pokreće. Zato smo često anemični kršćani jer ne znamo poput Marije reći – Evo me! Češće ćemo kukati na stanje koje proživljavamo, a premalo učiniti da svoje kršćanstvo utkamo u tu javnost. Zato danas Mariju Kraljicu molimo: Daj, kraljuj našim srcima, da i mi budemo Božji, da budemo prepoznatljivi kao tvoja djeca, da istinski znamo živjeti i svjedočiti slijedeći Isusa Krista“, zaključio je u homiliji kardinal Puljić.

Drugi dan susreta započeo je Misnim slavljem u kapeli Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, koje je predvodio biskup Komarica, a nastavljen je izletom u Kopački rit.

KTA
Đakovo, 23. kolovoz 2017.

Povezani članci

Back to top button