IzdvajamoVijesti 2017. godina

U KATEDRALI SVEČANO PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. MAJKE TEREZIJE

U utorak, 5. rujna 2017. godine u – do posljednjeg mjesta – ispunjenoj katedrali sv. Bonaventure, u Banjoj Luci, proslavljen je blagdan svete Majke Terezije. Svečano Misno slavlje predslavio je domaći biskup mons. Franjo Komarica u koncelebraciji s 11 svećenika. Uz veći broj redovnica taznih Družbi te domaće vjernike, na Misi je sudjelovala i veća grupa hodočasnika koji su došli iz župa Vitez i Bugojno. Samom blagdanu je prethodila „devetnica“ u čast svete Majke Terezije koju je, u župnoj crkvi Pohoda BDM u Banjoj Luci predslavio don Žarko Vladislav Ošap. Liturgijsko pjevanje je animirala s. Damjana Kovačević. Za ukusno ukrašeni prostor katedrale pobrinula se s. Zdenka Pezer.

U prigodnoj propovijedi biskup Komarica je postavljajući pitanje: „Kakva je osoba Boga u kojega mi – kao kršćani vjerujemo?“ konstatirao: „Ne hladna, nezainteresirana za svoje okruženje – nego osoba koja se dariva – koja je otvorena i usredotočena na drugoga, konkretno na nas, Božja ljubljena stvorenja“.  Biskup je, tumačeći odlomak iz Prve poslanice apostola Ivana istaknuo da: „Ako je Bog tako ljubio i ljubi svakog od nas, onda smo i mi dužni ljubiti jedni druge. To jest i mora biti naš odgovor na ljubav Božju prema nama – koju smo mi kao kršćani upoznali i po kojoj smo s Bogom trajno povezani“.

Biskup, postavljajući pitanje okupljenima: „U čemu je tajna svete Majke Terezije te njezine izuzetne ljudske veličine ne u smislu fizičkom nego duhovnom?“ odgovara: „Sveta Majka Terezija se – darom Božjim, na koji je spremno i cijelim svojim bićem odgovorila – strastvenom ljubavlju posvetila pomaganju obespravljenima, siromašnima, odbačenima, zanemarenima, bolesnima i umirućima. To je bio njezin odgovor na Božju ljubav koju je i sama osjećala i koja joj je uvijek iznova davala snage da ustraje u neumornom služenju ljudima u potrebama – duhovnim, duševnim ili tjelesnim“.

Ističući život i djelo svete Majke Terezije biskup je naglasio da je „ona otkrivala u odbačenima na smetlište i u krajnjoj bijedi ljudsko dostojanstvo ispod brojnih rana i krasta njihove životne bijede i pokazivala im je u svome ponašanju prema njima ono u što je i vjerovala svim silama svoga plemenitog srca ispunjenog strastvenom ljubavlju prema Bogu, naime da Bog beskrajno voli svakog pojedinog čovjeka“. Citirao je svetičine riječi kako je suvremeni čovjek osobito potreban ljubavi.

Biskup je istaknu kako se duh nesebičnog služenja ljudima u raznim potrebama – koji je resio život svete Majke Terezije ostvaruje po njezinim duhovnim kćerima „Misionarkama ljubavi“ po svim kontinentima.

Zahvalio je Bogu za blagoslovljenu nazočnost sestara „Misionarki ljubavi“ i u Banjoj Luci, a uputio je riječi zahvalnosti i svim sestrama, kao i drugim redovnicama, redovnicima, svećenicima i vjerodostojnim katoličkim laicima, koji se trude oko izgradnje Kristova kraljevstva u svojoj životnoj sredini.

Biskup je svoju homiliju završio molitvom sv. Majke Terezije: „U svome beskrajnom milosrđu, Ti, Presveto Srce Isusovo izabrao si među mnogima – upravo nas – kao svoje. Zato Ti se i mi neograničeno darivamo za Tvoju službu. Uzmi od sada sve časove našeg života kao žrtvu naših misli, napora, radosti i briga. Usadi u nas duh molitve, rada, samozataje i milosrđa. daj nam milost da živimo u međusobnom jedinstvu i solidarnosti, ojačani Tvojom svetom ljubavi i primi nas, po dovršenju našeg ovozemaljskog života u svoje nebesko kraljevstvo. Budi hvaljeno presveto i nedijeljeno Trojstvo sada i uvijeke.“

Prije završnoga blagoslova izmoljena je redovita molitva za mir  u sjeverno-korejskoj biskupiji s kojom je banjolučka biskupija sklopila duhovni most. Nakon molitve te od biskupa Komarice dobivene najnovije radosne informacije da je „omiljeni Gospin kip banjolučkih katolika ponovno u Banjoj Luci“, predstojnica sestara Družbe „Misionarki ljubavi“ s. Alodine je zahvalila domaćem biskupima te svima prisutnima na njihovoj duhovnoj povezanosti i kršćanskoj solidarnosti te pozvala na nesebičnu otvorenost i prema različitim potrebama naših sugrađana.

TABB
Banja Luka, 05. rujna 2017.

Povezani članci

Back to top button