Vijesti 2017. godina

SLAVLJE U SVETIŠTU MALE TEREZIJE U PRESNAČAMA

Biskupijsko svetište Sv. Terezije od Djeteta Isusa u Presnačama kod Banje Luke i ove godine dočekalo je 1. listopada brojne hodočasnike i štovatelje ove svetice. Vjernici su pristigli iz župa banjolučkog kraja, ali i iz drugih krajeva, poglavito onih gdje su se tijekom minulih ratnih godina nastanili oni koji su morali napustiti svoje domove u otići u prognanstvo.

Misno slavlje predvodio je mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, uz suslavlje mons. Ante Orlovca, biskupskog vikara, vlč. Žarka Vladislava Ošapa, domaćeg sina ove župe i aktualnog župnika banjolučkog, te mons. Ivice Božinovića, župnika i čuvara svetišta u Presnačama.

Biskup Semren je u svojoj propovijedi protumačio što je istinska veličina čovjeka koja se tako zorno iščitava u životu Sv. Male Terezije. Njezina malenost i poniznost učinili su je prisnom s Bogom i osjećala se članom Isusove obitelji. „Sv. Mala Terezija nas uči da nas Gospodin sve voli, da nitko nije isključen iz Njegove ljubavi niti odstranjen iz Njegova srca. Mali i veliki, bogati i siromašni, učeni i neuki, jaki i slabi, prvi i posljednji, svi smo Njegovi. Ona je govorila da posvuda nalazi Gospodina; bila je s njim prisna, pa čak i među kuhinjskim posuđem!“, naglasio je biskup Semren.

Župna crkva Sv. Terezije od Djeteta Isusa proglašena je 1985. svetištem za Banjolučku biskupiju. Nažalost, 12. svibnja 1995. svetište je miniranjem razoreno, a tadašnji župnik i čuvar svetišta vlč. Filip Lukenda i s. Cecilija Grgić spaljeni su u župnoj kući.

Današnja crkva sagrađena je nakon rata i posvećena 2005., a u župi od predratnih gotovo 2000 vjernika živi 120 katolika, koji čuvaju uspomenu na svoga župnika Filipa i s. Ceciliju, prenosi portal nedjelja.ba.

KTA
Presnače, 2. listopad 2017.

Povezani članci

Back to top button