Vijesti 2017. godina

PRIOPĆENJE S PLENARNOG ZASJEDANJA VIJEĆA EUROPSKIH BISKUPSKIH KONFERENCIJA U MINSKU

Nakon završetka plenarnog zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), održanog od 27. rujna do 1. listopada 2017. u Minsku, tiskovni ured CCEE-a uputio je priopćenje za javnost pod naslovom: “Crkva voli Europu i vjeruje u njezinu budućnost”. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Crkva voli Europu i vjeruje u njezinu budućnost

Priopćenje s plenarnog zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija

Minsk, 27. rujna – 1. listopada 2017.

»Crkva voli Europu i vjeruje u njezinu budućnost: Europa nije samo zemlja, već je duhovni zadatak […] Zadatak našeg Vijeća je […] pronalaženje putova da glas Gospodina Isusa ponovno odjekne u srcu ‘europskog čovjeka’, kulture i društva. Usprkos tendencijama koje nastoje čovjeka izolirati, vjerujemo u ono jedinstvo duhovnih i etičkih ideala koje je oduvijek duša i sudbina Europe […] Crkva čvrsto vjeruje u mlade ljude, gaji poštovanje i ima povjerenje u njih«.S ovom iskrenom »potvrdom ljubavi« prema Europi narodâ i državâ, i prema mladima toga kontinenta, sadržane u Završnoj poruci plenarnog zasjedanja, predsjednici katoličkih biskupskih konferencija Europe zaključili su radove svog godišnjeg susreta, koji se ove godine održavao u Minsku od 27. rujna do 1. listopada, na poziv Nj. P. mons. Tadeusza Kondrusiewicza, nadbiskupa Minsk-Mohileva i predsjednika Bjeloruske biskupske konferencije.

U glavnom gradu Bjelorusije biskupi su u središte svoga razmišljanja stavili temu mladih, posebice izazov obnove pastorala mladih. U radnim skupinama i na plenarnoj raspravi, predsjednici su dijelili svoja pastoralna iskustva i ispravne stavove koje treba usvojiti kako bi se bolje odgovorilo na potrebe, strahove i očekivanja mladih Europe. Mladima toga kontinenta biskupi žele izraziti svoju veliku simpatiju, koja ima svoj konkretni izraz u molitvi, bliskosti, slušanju i praćenju sa strpljenjem i ljubavlju.

Nakon Europskog simpozija o praćenju mladih održanog u Barceloni u ožujku ove godine, plenarno zasjedanje u Minsku predstavlja dakle još jedan događaj u pripremi za sljedeću Biskupsku sinodu o mladima koja je planirana za jesen 2018. godine u Rimu. Kao rezultat svoga razmišljanja, biskupi su usvojili dokument pod nazivom »Mladi, vjera i razlučivanje zvanja«, koji predstavlja odgovor europskih biskupa na lineamenta Sinode. Dokument, koji neće biti objavljen, poslat će se Tajništvu Biskupske sinode.

Druga tema u središtu radova bila je Europa, koja je također obrađivana u radnim skupinama i na plenumu. Europa, prije nego zemljopisni prostor – rekli su biskupi –, je duhovni i etički zadatak. Tako i Europska unija – stvarnost koja nije bila u središtu promišljanja biskupâ koji su naprotiv gledali Europu kao kontinent – mora sebe prepoznati kao duhovni i etički zadatak, a ne samo ili prvenstveno kao političku, financijsku, ekonomsku, obrambenu… jedinicu. To je potpuni zaokret, obrat koji će, ako do njega doći, vratiti europskom snu njegov prvobitni i izvorni oblik. Crkva u Europi svjesna je svoje zadaće i želi biti prisutna sa svojim specifičnim doprinosom – naviještanjem Isusa.

Na susretu je predstavljen i odobren preustroj povjerenstava CCEE-a na kraju njihova petogodišnjeg mandata. Kako bi se bolje odgovorilo na pastoralne potrebe u Europi, a time i ispunilo misiju CCEE-a, osnovane su sljedeće komisije: mladi, evangelizacija i kultura, obitelj i život, te društveni pastoral. Na zasjedanju je izražena zahvalnost predsjednicima prethodnih povjerenstava na obavljenom poslu.

Biskupi su zatim slušali izvješća predstavnika Crkve koji izbliza prate aktivnosti europskih institucija, izrazivši svoju zahvalnost za službu koju pruža COMECE za Europsku uniju i Stalna misija Svete Stolice Vijeću Europe.

U Minsku su europski biskupi doživjeli toplo i srdačno gostoprimstvo kršćanske zajednice u punom ponovnom procvatu, snažnom znaku nade za onaj dio Europe koji je zbog vlastite vjere podnio mučeništvo. Svjedočanstvo koje ova zemlja u zemljopisnom središtu Europe nudi ostatku kontinenta, istodobno je podsjećaj i poziv svim kršćanima da budu vjerodostojni i hrabri svjedoci. Taj dinamizam mjesne Katoličke Crkve prate i svjedoče također dobri odnosi s drugim kršćanskim Crkvama i drugim religijama, u prvom redu s Pravoslavnom Crkvom u Bjelorusiji čiji je patrijaršijski egzarh, metropolit Minska i Zaslavla Pavel, u više navrata počastio sudionike svojom nazočnošću na različitim dijelovima susreta i pozivom na ručak u sjedište metropolije.

Na početku susreta, predsjednik Republike Bjelorusije, Aleksandar Lukašenko, susreo se s predsjednicima biskupskih konferencija, što je također pokazatelj dobrog odnosa između države i Crkve. Unatoč nekim pitanjima koja još uvijek čekaju pravedno rješenje, kao što su dozvole boravka za strane svećenike i vraćanje nekih crkvenih dobara oduzetih tijekom razdoblja totalitarnog komunizma, biskupi su se imali priliku uvjeriti u konstruktivne odnose s građanskim vlastima i zajedničku želju za radom za dobro bjeloruskog društva i cjelovitog razvoja osobe.

Sastanak je obogaćen brojnim posjetima, među kojima memorijalnoj crkvi Svih Svetih, pravoslavnoj katedrali i Nacionalnoj knjižnici u kojoj se čuva najstarija tiskana knjiga na bjeloruskom, Biblija, koja svjedoči o dubokoj ukorijenjenosti kršćanstva u Bjelorusiji.

Svaki dan zasjedanja misa je slavljena u crkvama punim vjernika čije je svjedočanstvo o vjeri duboko dirnulo europske biskupe. Zajedno s katoličkom zajednicom u Minsku, biskupi kontinenta molili su za složene i osjetljive prilike u Španjolskoj i Bosni i Hercegovini, ali i za ukrajinski narod da bude oslobođen vojnih djelovanja i da nađe mir.

U nedjelju, 1. listopada, na kraju plenarnog zasjedanja, biskupi su podijeljeni u skupine posjetili šesnaest župa nadbiskupije Minsk-Mohilev gdje su slavili euharistiju i upoznali lokalnu zajednicu.

Sljedeće plenarno zasjedanje održat će se od 13. do 16. rujna 2018. u Poznańu (Poljska) na poziv mjesnog nadbiskupa mons. Stanisława Gądeckog, predsjednika Poljske katoličke biskupske konferencije i potpredsjednika CCEE-a, povodom 1050. obljetnice dolaska prvog biskupa u Poljsku (968.) i stote obljetnice nezavisnosti Poljske.

Minsk, 4. listopad 2017.
Preveo: Slavko Antunović

Povezani članci

Back to top button