Vijesti 2015. godina

BISKUP KOMARICA SLAVIO MISU POLNOĆKU U ŽUPI BOSANSKI NOVI

Župa Bosanski Novi u Banjolučkoj biskupiji jedna je od onih „rubnih“ u svojoj dugoj povijesti doživjela je na ovogodišnji Božić doista jedinstveno slavlje. Prvi put je u njoj predslavio božićnu Misu Polnoćku banjolučki biskup mons. Franjo Komarica, čime je ispunio obećanje koje je dao malobrojnim župljanima prije tri mjeseca, kada je blagoslivljao početak gradnje nove župne crkve na mjestu u ratu teško oštećene. Prva je to božićna Polnoćka proslavljena u ovoj župi nakon 70 godina.

U pratnji svoga tajnika vlč. Marka Stojčića, biskup Komarica došao je među vjernike te župe da bi s njima i njihovim sugrađanima pravoslavnim i muslimanskim vjernicima slavio Svetu Misu u tek pokrivenoj crkvi koja još nema ni vrata ni prozora. Radost nazočnih 45 „misara“ je bila ogromna, koju oni nisu ni krili. Zahvaljivali su svome biskupu što im je došao da s njima slavi Misu na najradosniji kršćanski blagdan.

Ni biskup Komarica nije krio radost, nego je pozvao sve nazočne na zajedničku molitvu i pjesmu. Nazočnima su podijeljeni tekstovi božićnih pjesama, a oni su svi pjevali iz svega grla, kao da su „svaki dan trenirali“ pjevanje. Biskup Komarica je u prigodnoj homiliji protumačio važnost za ljudski rod sudbonosnog božićnog događaja, te opravdanost radovanja svih kršćana što znaju da imaju Spasitelja Isusa Krista, koji se rodio u božićnoj noći. Pozvao je nazočne da se pouzdaju u Božju ljubav i milosrđe i da se trude u svome životu držati Kristovih naputaka – da u ljubavi prema bližnjem uzvraćaju Bogu ljubav za ljubav.

Potaknuo ih je da se mole za Božji blagoslov i mir za sve građane svoga grada i svoje domovine.

Nakon Mise biskup Komarica je ostao još neko vrijeme u ugodnom druženju s vjernicima u domu jednoga od župljana. Dogovarali su o daljnjim radovima na crkvi koju bi željeli iduće godine blagosloviti. (tabb)

Povezani članci

Također provjerite
Close
Back to top button