Vijesti 2018. godina

PRIOPĆENJE SA SJEDNICE VIJEĆA ZA EKUMENIZAM I DIJALOG MEĐU RELIGIJAMA I KULTURAMA BK BIH

Predsjednik Vijeća kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, sazvao je za 9. siječnja 2017. redovnu sjednicu Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama BK BiH preko tajništva BK BiH dopisom br. 1/2018. od 4. siječnja 2012.

Sjednica Vijeće za ekumenizam i dijalog među religijama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održana je 9. siječnja 2018. u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu. Sjednicom je predsjedao kardinal Puljić, a sudjelovali su svi članovi: mons. dr. Mato Zovkić, fra Marijan Karaula, vlč. dr. Niko Ikić, dr. fra Iko Skoko, vlč. Marijan Stojanović i vlč. Ivan Bebek.

Nakon zajedničke molitve, kardinal Puljić je zahvalio članovima na dolasku. Prihvaćen je dnevni red koji je bio naveden u pozivnici.

Jedan od razloga sazivanja sjednice je obilježavanje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana 2018., koja će biti kao i svake godine od 18. do 25. siječnja.

Zapisnik sa zadnje sjednice, koji je sastavio zapisničar vlč. Ivan Bebek, uz manje primjedbe jednoglasno je usvojen.

O drugoj točci obilježavanje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana 2018. fra Iko je iznio tri prijedloga. Običaj je u Sarajevu prvi dan Osmine organizirati molitvu u katedrali, a propovijeda netko od pravoslavaca, a na dan završetka 25. siječnja u pravoslavnoj crkvi je molitva, a propovijeda netko od katolika. Taj događaj, kao i zajednički koncert, već niz godina pozitivno djeluje na sve u BiH. Kardinal Puljić je kratko iznio sadržaj knjižice za ovogodišnju Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana koju su pripremili kršćani Kariba pod nazivom „Desnica tvoja, Gospodine, snagom se predoči“ (Izl 15,6). Ta knjižica će pomoći svećenicima za pripremu Molitvene osmine. Vijeće poziva sve svećenike da se uključe što više mogu u obilježavanja Molitvene osmine u svojim zajednicama.

Mons. Zovkić je iscrpno iznio što se sve događalo na polju ekumenizma i religijskog dijaloga u BiH. Hvala Bogu, bilo je veliki broj susreta i događanja koja mogu ohrabriti i ostale kršćane na putu ekumenizma, te sve vjernike na putu religijskog dijaloga. I drugi članovi Vijeća, posebno Kardinal, iznijeli su i druga iskustava kao „praktični dijalog“ na polju ekumenizma i religijskog dijaloga koja su bila tijekom prošle godine. Između ostalog Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine obilježilo je 20. obljetnicu postojanja.

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana je prigoda da se susretnu kršćani i pokažu svoju otvorenost jednih prema drugima kako bi se bolje upoznali i uklanjali predrasude. A religijski susreti su prigode da kršćani, muslimani i židovi rade na međusobnom razumijevanju i pomirenju.

Sjednicu Vijeća zatvorio je kardinal Puljić zahvalom članovima na sudjelovanju te zajedničkom molitvom.

KTA
Sarajevo, 10. siječanj 2018.

Povezani članci

Back to top button