Nedjeljni komentar Evanđelja

6. NEDJELJA KROZ GODINU
„I odmah nesta s njega gube i očisti se“

vlč. mr. Zlatko Matić

tajnik biskupa

Evanđelje: Mk 1, 40-45

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Dođe k Isusu neki gubavac, klekne i zamoli: »Ako hoćeš, možeš me očistiti!« Isus ganut pruži ruku, dotače ga se pa će mu: »Hoću, budi čist!« I odmah nesta s njega gube i očisti se. Isus se otrese na nj i odmah ga otpravi riječima: »Pazi, nikomu ništa ne kazuj, nego idi, pokaži se svećeniku i prinesi za svoje očišćenje što propisa Mojsije, njima za svjedočanstvo.« Ali čim iziđe, stane on uvelike pripovijedati i razglašavati događaj tako da Isus više nije mogao javno ući u grad, nego se zadržavao vani na samotnim mjestima. I dolažahu k njemu odasvud.

Riječ Gospodnja.

Dragi Čitatelju!

Evanđelist Marko nam danas predstavlja Isusa u ulozi liječnika tijela i duše! Isus u današnjem „prizoru“ iskazuje svoju blizinu, i riječima i djelima, prema bolesnoj osobi, prema gubavcu koji čezne za ozdravljenjem. Iako je u današnjoj sceni Evanđelja, koju nam donosi evanđelist Marko, „gubavac“ predstavljen kao nenametljivi tražitelj milosti, ipak biva uslišan od dobrog i milosrdnog Isusa koji ga ozdravlja te koji je trajno otvoren za duhovne i tjelesne potrebe svojih bližnjih.

U Isusovo vrijeme guba je bila neizlječiva bolest. Za one koji su bili „označeni“ ovom bolešću značilo je ne samo prihvatiti svoju bolest i boriti se s takvim načinom života nego, također, biti „osuđen“ na život u izoliranosti tj. izvan zajednice, kako ne bi zarazili i druge. Tako da je istinska životna patnja i žrtva bila vidljiva i prisutna upravo po ovoj bolesti i po onima koji su bili njome zahvaćeni.

I danas su mnogi zahvaćeni bolešću mržnje, destruktivnosti, konformizma, ravnodušja i nezainteresiranosti prema potrebama bližnjih osobito bolesnih i nemoćnih! I oni trebaju „recepturu“ po kojoj će ozdraviti te usmjeriti svoj život prema Kristu. Zato smo mi – nasljedovatelji Isusa – dužni im ponuditi Njegove lijekove ljubavi, praštanja i mira, jer Isus nikoga ne „otpisuje“ nego svima daje šansu za novi početak.

Isus nije ravnodušan prema onima s kojima se susreće, njegov životni kompas ne djeluje po principu „kako vjetar puše“, niti je nedostupan onima koji traže „termin za susret“ nego „iskače“ iz redovitih protokola svojom zauzetošću, djelotvornom ljubavlju i dostupnošću za svoje bližnje. Ovakav primjer bi trebao i  nas, koji se dičimo imenom Isusovim, potaknuti na istinsko nasljedovanje svoga Učitelja!

Stoga, odvažimo se sada, upravo u ovom trenutku svoga života te dozvolimo Isusu da nas oblikuje po svome srcu i da po našem životu uprisutnjuje i ostvaruje „Kraljevstvo nebesko“ već ovdje na Zemlji, u našem svakodnevnom životnom ambijentu. Amen.

Povezani članci

Back to top button