Vijesti 2018. godina

U LIVNU BLAGOSLOVLJENA NOVA VOJNA KAPELICA SV. NIKOLE TAVELIĆA

Na blagdan Ilije proroka, nebeskoga zaštitnika BiH, 20. srpnja 2018., u livanjskoj „Vojarni Ante Bruno Bušić“ vojni biskup u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić blagoslovio je novu kapelicu na čast sv. Nikole Tavelića, prvoga hrvatskoga sveca i zaštitnika vojne kapelanije.

Radi se o montažnoj crkvi, koja je do prije nekoga vremena, odnosno do izgradnje nove župne crkve, bila molitveni prostor vjernicima župe Kupres. Nakon toga ona nije više služila svojoj svrsi, pa su je Župa i Sarajevska nadbiskupija ustupile Vojnom ordinarijatu te su njezine zidove i krov, s dopuštenjem Ministarstva obrane i Zajedničkoga stožera oružanih snaga, u kasnu jesen 2017. godine vojnici razmontirali i prevezli u vojarnu u Livnu. Početkom proljeća, kad je nastupilo ljepše vrijeme, najprije je uređen građevinski prostor te su, zahvaljujući darovima brojnih dobročinitelja i dragovoljnim radom vojnih osoba, postavljeni novi temelji, nanovo montirani nosivi elementi i na posvema nov način uređena njezina unutrašnjost.

Biskup Vukšić je na početku Misnoga slavlja, u kojemu je koncelebriralo deset svećenika, vojnih kapelana i dušobrižnika iz susjednih župa, najprije pozvao okupljene vjernike da, po primjeru Ilije proroka i sv. Nikole Tavelića, uvijek ispovijedaju vjeru u jedinoga pravoga Boga i budu njegovi vjerni svjedoci, te potom blagoslovio kapelicu. U svojoj propovijedi je podsjetio na društvene okolnosti u kojima je djelovao Ilija prorok, kada se izraelski kralj Ahab, u devetom stoljeću prije Krista, oženio Izabelom iz Fenicije, kćerkom tamošnjega kralja i sljedbenicom poganskoga kulta, vjere u mnogo bogova. Pod njezinim utjecajem Ahab se polako priklanjao tom poganskom kultu, koji se posebice širio na dvoru, te je praktično napustio vjeru otaca u jedinoga Boga. A budući da se, pod utjecajem kraljevskoga dvora takva idolatrija sve se više širila i među izabrani narod, prorok Ilija javno ustaje u obranu čistoće vjere, dosljednije negoli ijedan prorok prije njega. Dapače, Ilija na hebrejskom (elijjahu) znači „Moj Bog je Gospodin“ i to je predstavljalo životni program ovoga neobičnog proroka.

Svojim primjerom i načinom djelovanja Ilija prorok je vrlo suvremen i u naše vrijeme, jer se na različite načine neke vrednote ovoga svijeta često prihvaćaju kao mala božanstva te im suvremeni čovjek, pa i vjernik, ponekada gradi svoje privatne „oltariće“ i pridaje takvu važnost da ga doslovce odvraćaju od pravoga Boga. Tako se Ilija prorok i danas, u vrijeme nove idolatrije, pojavljuje kao opomena, izazov i poziv na potrebu čuvanja prave vjere.

Međutim, Ilija se svojim djelovanjem izložio ogromnoj opasnosti. Progonila ga je kraljevska kuća i Izabela te su mu zaprijetili čak oduzimanjem života. Zbog početnoga neuspjeha i zbog tih prijetnja Ilija se ustrašio i odlazi. Čak je zaželio umrijeti te govori: „Već mi je svega dosta, Gospodine. Uzmi dušu moju…“ (1 Kr 19,4), „ostao sam sam…“ (1 Kr 19,10). Jednostavno, ne mogu više, Gospodine! No, Bog ga ne ostavlja već mu šalje anđela kao poticaj protiv duhovnoga malodušja i okrepu protiv tjelesne slabosti.
Mnogo puta, nastavio je biskup Vukšić, kao ljudi i kao vjernici, zbog različitih razloga, dođemo napast da kažemo: Bože, ne mogu više! Događa nam se također da ponekada zavapimo: Bože, ostao sam sam! No, iskusili smo također da nam Gospodin posebice u tim teškim trenucima pošalje „anđela“ u dobroti prijatelja i poznanika, ponekad iznenada i na neočekivan način. Slično, kao što su iskusili također koji su sudjelovali u podizanju i uređenju nove kapelice u Livnu, ali koji znaju i da je Bog svaki put iznova poslao nekog „anđela“, da ohrabri i pomogne, te je posao sretno priveden kraju.

Na kraju Mise fra Mate Logara, vojni kapelan, zahvalio je brojnim dobročiniteljima, pojedincima i ustanovama, a zapovjednik vojarne bojnik Marinko Romić priredio je domjenak za sve sudionike ovoga slavlja, među kojima su bili generali Marko Stojčič, Anto Jeleč i Miro Grabovac Titan, vojni izaslanik Republike Hrvatske brigadir Marin Gregorović, komandant pješadijske brigade brigadir Zdravko Rezo, pod činim zapovjedništvom je cijelo južno područje, predstavnici civilne i vojne vlasti, braniteljskih udruga i obitelji poginulih branitelja.

KTA
Livno, 21. srpanj 2018.

Povezani članci

Back to top button