Vijesti 2016. godina

U SARAJEVU ZAPOČEO PROVINCIJSKI KAPITUL BOSNE SREBRENE

U ponedjeljak, 4. travnja 2016. u franjevačkom samostanu sv. Pavla u Nedžarićima u Sarajevu, službeno je započeo s radom provincijski Kapitul Bosne Srebrene.

Provincijski Kapitul je vrhovno upravno tijelo Provincije. Na Kapitulu se donose veoma važne odluke za život zajednice. Na ovom Kapitulu sudjeluju 53 fratra iz Provincije Bosne Srebrene. Okupljeni će kroz ovih pet dana zasjedanja analizirati trenutno stanje u Zajednici, stanje u župama i samostanima u kojima djeluju, te pokušati donijeti zaključke i smjernice, koji će pomoći u daljnjem radu na dobro Crkve i Reda.

Ovaj Kapitul je i izborni, tj. na njemu će se birati nova Uprava Provincije. Kandidati za provincijalnog ministra (provincijala) su: fra Jozo Marinčić, fra Ivan Šarčević i fra Zdravko Anđić. Najprije će biti prebrojene i otvorene glasovnice koje su pristigle od fratara iz cijele Provincije. Zatim će se održati preskrutinij, a onda će kapitularci kroz tri kruga tajnog glasovanja na listićima ispisati ime kandidata za kojeg misle da treba biti izabran. Očekuje se da će već u srijedu biti izabran novi Provincijal i ostali članovi Uprave Bosne Srebrene.

Svetu misu za početak Kapitula predvodio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski. U koncelebraciji su bili generalni vizitator fra Iko Skoko, provincijal fra Lovro Gavran, te ostala kapitularci. Fratri su se obučeni u Misno ruho okupili u holu na ulazu u samostan gdje je održana ispit savjesti i čin pokajanja. Zatim je krenula procesija prema oratoriju pjevajući Litanije svih svetih.

Budući da se slavi blagdan Navještenja Gospodnjeg – Blagovijest, kardinal Puljić je u svojoj homiliji razmišljao o ulozi Blažene Djevice Marije u povijesti ljudskoga spasenja. Marija je uvijek ponizno slušala Božju Riječ, te spremno prihvaćala Božji plan koji je stavljan pred nju. Ona bi trebala biti uzor svima nama. Svaki fratar bi trebao poput Marije utjeloviti Riječ u sebi, kako bi mogao ljubiti braću i služiti bližnjima.

Potičući okupljene franjevce kardinal Puljić je naglasio: „Duh sv. Franje je duh Evanđelja. Da bi naše propovijedanje bilo autentično moramo dopustiti da se Riječ utjelovi u nama. Kapitul je odlična prigoda da se vratimo duhu sv. Franje…. Kriza vjere je uzrok krize u Crkvi i Redu. Potrebno je da cijela Provincija, svaki njezin član, poput Marije usklikne: Evo me! Neka mi bude po riječi Tvojoj!…. Osoba koja se Bogu posvetila mora biti uzor drugima.“ Između ostaloga, Kardinal je pozvao na jedinstvo, prihvaćajući sve različitosti, ali uvijek u duhu Riječi Božje koja se utjelovila među nama.

Nakon slavlja Svete mise, kapitularci su napravili zajedničku fotografiju s Kardinalom, a onda započeli s radom Kapitula. Pripremna sjednica započela je molitvom, te prozivanjem članova kapitula, kako bi se utvrdilo da su svi prisutni. Nakon toga pročitana su pisma upućena kapitularcima. Pisma pozdrava i podrške radu kapitula poslali su mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki i član Bosne Srebrene, preuzvišeni mons. Egidije Živković, biskup Željeznog, Uprava Zadarske franjevačke provincije sv. Jeronima, te provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije s. Kata Karadža.

Prvoga dana zasjedanja pročitano je pismo Generalnog ministra Reda Manje braće fra Michaela A. Perrya, koje je uputio sudionicima Kapitula.

U pismu Generalni ministar najprije pozdravlja fratre, zahvaljuje im za višestoljetno hrabro svjedočanstvo i trud, a onda ih ohrabruje da se odvažno upuste u razmišljanje i rješavanje zadataka Kapitula. Svoje izvješće kapitularcima je najprije iznio generalni vizitator fra Iko Skoko u kojem se osvrnuo na svoje susrete i iskustva s fratrima iz cijele Provincije, a nakon njega i provincijal fra Lovro koji je napravio iscrpan pregled svoga sedmogodišnjeg mandata.

Moderator prvog radnog dana bio je najstariji sudionik Kapitula, fra Benedikt Vujica.

Nakon oba izvješća uslijedilo je vrijeme za rasprave i pitanja.

Prvi radni dan završio je molitvom Večernje, a potom zajedničkom večerom u samostanskoj blagovaonici.

FIA
Sarajevo, 5. travanj 2016.

Povezani članci

Back to top button