Vijesti 2016. godina

HRVATSKO VOJNO-REDARSTVENO HODOČAŠĆE U LURD

Hrvatski vojnici, policajci, branitelji, pripadnici pravosudne policije, pripadnici službe gorskog spašavanja i pripadnici vatrogasne službe hodočastili su od 17. do 24. svibnja 2016. u svetište Gospe Lurdske u Francuskoj, u sklopu Međunarodnog vojnog hodočašća, koje je održano pod geslom „Njegova vrata su uvijek otvorena”. Ovo hodočašće se održava već punih 58 godina.

Hodočašće je organizirao Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj na čelu s mons. Jurom Bogdanom, vojnim ordinarijem. U organizaciji i samome hodočašću sudjelovali su: generalni vikar o. Jakov Mamić, koordinator duhovno-pastoralnih programa hodočašća don Marko Medo, svećenici vojnih i policijskih kapelanija Vojnog ordinarijata u RH, djelatnici iz Vojnog ordinarijata sa Samostalnim odjelom na čelu s bojnikom Petrom Klarićem. I ove godine u organizaciji hodočašća dala je dragocjen doprinos služavka Malog Isusa sestra Marijana Kustura.

Zapovjednik 24. vojno-redarstvenog hodočašća bio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Predrag Stipanović (MORH). Zamjenici zapovjednika na hodočašću bili su zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Miroslav Kovač (MORH) te glavni policijski savjetnik Ivica Franić (MUP).

Ovogodišnje hodočašće započelo je 17. svibnja, okupljanjem hodočasnika iz cijele Hrvatske u zagrebačkoj crkvi Uzvišenje sv. Križa u Sigetu. Misu je predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan. Hodočasnike su pozdravili: ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je ranije i osobno bio sudionikom hodočašća i komodor Predrag Stipanović, zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća. On je pozvao sve hodočasnike da s ponosom predstavljaju hrvatski narod, Republiku Hrvatsku, Oružane snage i policiju i ustanove iz kojih dolaze. Nakon Mise i blagoslova hodočasnika, uslijedilo je dvodnevno putovanje u 15 autobusa gotovo 700 hodočasnika preko Slovenije, Italije i Francuske, dugo oko 1.900 kilometara. Vojni i policijski kapelani razdijeljeni po autobusima animirali su i duhovno asistirali sve putnike. Tijekom putovanja, hodočasnicima iz Hrvatske pridružilo se i izaslanstvo iz Bosne i Hercegovine s hrvatskim kontingentom Oružanih snaga BiH.

Na putu prema Lurdu hodočasnici su 18. svibnja posjetili grad Avignon. Misu u mjesnoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je generalni vikar Vojnog ordinarijata u BiH mons. Željko Čuturić, a prigodnu homiliju održao je vojni kapelan iz BiH don Ivan Turudić. Nakon kratkog obilaska starog grada Avignona te Papinske palače iz 14. stoljeća, hodočasnici su nastavili putovanje te su posjetili najveću srednjovjekovnu utvrdu u Europi Carcassonne, koja je dugo vremena bila od iznimnog strateškog značaja za Francusku. U predvečerje istoga dana stigli su u Lurd. Tamo su bili smješteni u hotelima i vojnom kampu. Hodočasnike je u Lurdu dočekao hrvatski vojni izaslanik u Francuskoj brigadir Ivo Martinić.

Sljedećeg dana, 19. svibnja, ujutro, koji se naziva i „Hrvatski dan” u Lurdu, hrvatski hodočasnici odjeveni u svečane odore, u postroju, praćeni koračnicama orkestra Oružanih snaga RH krenuli su Gospino svetište. Misno slavlje u Spilji ukazanja za sve hrvatske i bosansko-hercegovačke hodočasnike predvodio je i propovijedao vojni ordinarij Jure Bogdan. S njime su koncelebrirali vojni ordinarij iz BiH mons. Tomo Vukšić, generalni vikari obaju ordinarijata o. Jakov Mamić, karmelićanin, i mons. Željko Čuturić, svi vojni i policijski kapelani, pratitelji hodočašća, i ostali svećenici koji su se pridružili hodočašću.

Uz mnoge molitvene nakane koje su hodočasnici donijeli Gospi, mons. Bogdan je posebice pozvao prisutne na molitvu za dušu brigadira Stipu Nižića koji je te iste noći preminuo u Splitu. Uslijedilo je potom tradicionalno fotografiranje za službenu fotografiju 24. vojnog i policijskog hodočašća. Svi hodočasnici su sudjelovali u pobožnosti križnog puta na lurdskoj kalvariji. Predmolili su naizmjence mons. Bogdan i mons. Vukšić. Na postajama križnoga puta uz biskupe, predmolili su također vojnici, policajci, branitelji i kapelani. Hodočasnici su sa sobom nosili i veliku zavjetnu svijeću. Pjevanje je i na ovoj pobožnosti animirala klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj”. Na završetku pobožnosti križnog puta, prigodni nagovor održao je vojni kapelan iz Karlovca don Vladislav Mandura. Potom je u Gospinom svetištu, nedaleko od Spilje ukazanja, uz molitvu prisutnih zapovjednik hodočašća komodor Predrag Stipanović upalio zavjetnu svijeću za sve poginule i pokojne pripadnike Oružanih snaga, Hrvatske policije i branitelja. Biskup Vukšić je upalio zavjetnu svijeću koju su donijeli sa sobom hodočasnici iz Bosne i Hercegovine.

U popodnevnim satima hodočasnici su sudjelovali na pokorničkom bogoslužju u crkvi Sv. Bernardice. Nakon duhovne priprave i ispita savjesti, koju je predvodio vojni kapelan iz BiH vlč. Marijan Stojanović, hodočasnici su pristupili osobnoj ispovijedi.

Sljedeće jutro, nakon uvodne molitve i kratkog nagovora mons. Bogdana, u svečanom postroju uputili su se kroz Sveta vrata lurdskog svetišta koja su ovdje otvorena u prigodi Svete godine milosrđa što ju je proglasio papa Franjo. Uslijedila je potom Misa u bazilici Svete krunice koju je predvodio biskup Vukšić. Na Svetoj misi je sudjelovao i hrvatski član predsjedništva Bosne i Hercegovine prof. Dragan Čović i ministrica obrane BiH gđa Marina Pendeš. Visoki politički djelatnici iz BiH sudjelovali su kasnije, vrlo diskretno, i na ostalim glavnim molitvenim događajima ovog međunarodnog hodočašća. Kadeti Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman” sa zapovjednikom hodočašća i vojnim kapelanom o. Zoranom Vujičićem održali su molitvu za stradalog kolegu na vojnom poligonu Cerovac kraj Karlovca.
Program hrvatskoga hodočašća kroz naredne dane odvijao se u sklopu programa međunarodnog vojnog hodočašća. Toga dana pridružili su se hodočašću: Tomislav Ivić, zamjenik ministra obrane Republike Hrvatske, general-pukovnik Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, pomoćnica ministra branitelja gđa Nevenka Benić i prof. Ivo Goldstein, hrvatski veleposlanik u Francuskoj.

Međunarodno vojno hodočašće okupilo je i ove godine vojnike, policajce, veterane, itd. iz četrdesetak zemalja. Otvoreno je najprije u vojnom kampu iz kojega su se vojnici u stroju i s pjesmom ponosno uputili u svetište, predvođeni stjegovima svojih zemalja i praćeni svečanim koračnicama svojih vojnih orkestara. Sve to pridonosilo je svečarskom ozračju i hodočasničkom raspoloženju u Lurdu. Vojnici i policajci ponosno su prodefilirali bazilikom Sv. Pija X. Svečano postrojeni poslušali su poruku pape Franje, a vojni ordinarij iz Francuske mons. Luc Ravel proglasio je hodočašće otvorenim. Hrvatsku delegaciju na otvaranju, praćenu državnim stijegom, predstavljali su vojni ordinarij Jure Bogdan, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Mirko Šundov, zamjenik ministra obrane gosp. Tomislav Ivić i pomoćnica ministra branitelja Nevenka Benić. U večernjim satima hodočasnici su sudjelovali na međunarodnom euharistijskom klanjanju i blagoslovu bolesnika u bazilici Sv. Pio X.

U subotu 21. svibnja hrvatska delegacija je organizirala Misu za hrvatske i ostale delegacije slavenskog govornog područja u bazilici Sv. Pija X. Misu je predvodio i propovijedao vojni ordinarij Jure Bogdan. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Mirko Šundov s vojnim ordinarijem Jurom Bogdanom potom se susreo s hrvatskim ratnim vojnim invalidima koji su se i ove godine pridružili hodočašću. Potom je zajedno s vojnim ordinarijem posjetio vojni kamp gdje mu je prijavak predao zapovjednik kampa pukovnik Branimir Hamer.

Istoga dana vojni orkestri pristigli u Lurd na hodočašće svirali su po gradskim trgovima. Svojim programom pridružio se ovoj kulturnoj manifestaciji Orkestar Oružanih snaga RH. Hrvatski ratni vojni invalidi sudjelovali su na sportskim igrama vojnih invalida. Vojni ordinarij Jure Bogdan, načelnik GS OS RH general-pukovnik Mirko Šundov, hrvatski veleposlanik u Francuskoj dr. Ivo Goldstein, zapovjednik hodočašća komodor Predrag Stipanović te vojni izaslanik u hrvatskome veleposlanstvu u Parizu brigadir Ivo Martinić, u poslijepodnevnim satima, sudjelovali su na gradskome trgu Peyramale na odavanju počasti svim poginulim vojnicima a potom i na međunarodnoj konferenciji posvećenoj miru koju je organizirao mons. Luc Ravel, francuski vojni ordinarij. Glavna tema konferencije bila je složena problematika u bliskoistočnim zemljama, progoni kršćana u tim zemljama te velike migracije stanovništva prema Zapadnoj Europi.

Vrhunac hodočašća u ovome danu bila je Marijanska procesija s Gospinim kipom i svijećama, u večernjim satima, uzduž rijeke Gave, ulicama Lurda do trga ispred lurdske bazilike Kraljice sv. Krunice. U procesiji je sudjelovalo preko 35 tisuća hodočasnika većinom u vlastitim odorama. Procesiju je započeo vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan a zaključio završnim blagoslovom msgr. Luc Ravel, fancuski vojni ordinarij. Kroz svo vrijeme ove duge procesije, Gospin kip su nosili hrvatski gardisti u svečanim odorama. Ove godine organizacija procesije povjerena je hrvatskoj delegaciji, koja je već 18 godina jedna od 16 zemalja članica organizatora Međunarodnog vojnog hodočašća u Lourdes. U provedbi su sudjelovale i delegacije Slovačke, Španjolske i Portugala te molitvom, pjesmom, počasnim postrojima, nošenjem zavjetnog križa i kipa Gospe Lurdske, pridonijele vrlo svečanom duhovnom ozračju te lourdske pobožnosti.

U nedjelju 22. svibnja svi hodočasnici su sudjelovali na međunarodnoj Misi u bazilici Sv. Pio X. koju je predvodio francuski vojni ordinarij Luc Ravel, a koja je ujedno bila i vrhunac hodočašća. U koncelebraciji je sudjelovalo dvadesetak vojnih ordinarija iz raznih zemalja, više od 350 svećenika te veliko mnoštvo vojnika, policajaca i drugih hodočasnika. Velika „podzemna” bazilika je bila ispunjena.

U popodnevnim satima prigodnim programom u istoj bazilici Međunarodno vojno hodočašće je zaključeno. Još su jednom svečani vojni postroji sa stjegovima prodefilirali kroz baziliku, vojni orkestri odsvirali svoje najpoznatije koračnice, Gospi Lurdskoj darovane su bijele ruže, a vojnici pozvani da se i sljedeće godine, radi zajedničke molitve i izgradnje mira u svijetu, svi zajedno ponovno okupe kod Gospe u Lurdu. Na kraju je najavljeno da će se u 2017. godini Međunarodno vojno-redarstveno hodočašće održati od 19. do 22. svibnja.

Po završetku hodočašća vojni ordinarij iz Hrvatske organizirao je domjenak za zemlje organizatore hodočašća te za domaćine iz Francuske, predvođene vojnim ordinarijem Lucom Ravelom. Prisutnima na domjenku obratili su se zamjenik zapovjednika hodočašća za MUP Ivica Franić, zapovjednik 24. hodočašća komodor Predrag Stipanović, vojni ordinarij u Francuskoj Luc Ravel te hrvatski vojni ordinarij Jure Bogdan.

U jutarnjim satima 23. svibnja, hrvatski hodočasnici su napustili Lurd i uputili se prema Nici gdje su navečer slavili Misu u crkvi Marije Pomoćnice s domaćinom, ravnateljem Hrvatske katoličke misije, vlč. Stjepanom Čukmanom. Propovijedao je vojni kapelan iz Petrinje don Antonio Mikulić. Hodočasnici su potom razgledali središte Nice te su krenuli prema posljednjoj postaji hodočašća u Padovu.

U jutarnjim satima 24. svibnja, u Padovi su slavili Misu u kapucinskoj crkvi gdje se nalazi grob (relikvijar s neraspadnutim tijelom) sv. Leopolda Bogdana Mandića. Misu je predvodio generalni vikar Vojnog ordinarijata u BiH mons. Željko Čuturić, a propovijedao vojni kapelan iz Požege Željko Volarić. Nakon molitve na grobu sv. Leopolda hodočasnici su posjetili baziliku sv. Antuna Padovanskog. Hodočašće se primaklo svome završetku. Pozdravili su se s delegacijom iz BiH te se uputili prema Zagrebu gdje su na mjestu početka vojnog i policijskog hodočašća u crkvi Uzvišenja sv. Križa na Sigetu s vojnim ordinarijem Jurom Bogdanom zahvalili Bogu i Gospi na sretnom putu i primljenim milostima. U svojim završnim obraćanjima zahvalu hodočasnicima na dostojanstvenom predstavljanju naših Oružanih snaga i policije te Republike Hrvatske u cjelini uputili su zamjenik zapovjednika Ivica Franić i zapovjednik komodor Predrag Stipanović.

IKA
Zagreb, 28. svibanj 2016.

Povezani članci

Back to top button