Vijesti 2016. godina

SVEČANO PROSLAVLJEN PATRON BANJOLUČKE ŽUPE

Banjolučka župa Pohoda BDM Elizabeti i ove je godine svečano proslavila svoj Patron.  Župna zajednica se pripremala postom i molitvom za blagoslovljenu duhovnu obnovu (trodnevnica, obilazak pedesetak bolesnika te cjelodnevno klanjanje). Prvi dan trodnevnice (subota) sv. Misu je predvodio nekadašnji dugogodišnji župnik ove župe vlč. Zvonimir Matijević koji je svojim vidljivim trpljenjem dodatno poticao na prihvaćanje životnih križeva, koje i Mariju nisu zaobišli, jer ne znamo za koga će oni, Božjom odlukom,  biti spasonosni.  Drugi dan (nedjelja) Misu je predvodio vlč. Anto Barišić, župnik u Novoj Topoli koji je zaređen prije dvije godine a kršten u ovoj crkvi – sin ove župe – kao što je to i vlč. Matijević i sam župnik vlč. Ošap. U  propovijedi je naglasio snagu vjere u Isusa koju je pokazao rimski satnik iz Evanđelja te nas potakao da se ugledamo u Marijinu vjeru koja je uzor svim vjernicima. Trećeg dana (ponedjeljak) je bilo cjelodnevno klanjanje od 8.00 – 16.30 kada je vlč. Boris Jorgić, đakon, nakon prigodne meditacije, podijelio nam blagoslov i predvodio Pokorničko bogoslužje. Sv. Misu je predvodio vlč. Damir Ivanović, odgojitelj bogoslova u Sarajevu koji nas je posebno poticao na djetinji pristup i raspoloženje prema Mariji i spremnost da joj vrata svoje nutrine uvijek otvaramo jer nas ona, kao Majka, stalno pohađa. Četvrtog dana dočekali smo Patron. Kako se nalazimo u izvanrednoj Jubilejskoj godini Božjega milosrđa sv. Misu župnik  je započeo pred ulaznim vratima crkve. Izmolivši potrebne molitve iz prigodnog Priručnika i molitvenika svi smo prošli kroz “vrata milosrđe”  dok nas je župnik blagoslivljao blagoslovljenom vodom.  Euharistiju je predvodio vlč. Marko Zubak, župnik Bijeljine, a donedavno Rektor Bogoslovije u Sarajevu u vrijeme kada je vlč. Žarko Vladislav Ošap, sadašnji župnik, bio duhovnik. Tako se nekadašnji suradnici na Njivi Gospodnjoj – zvanoj Bogoslovija i bogoslovi – ponovno nađoše oko oltar Kristova na Majčin dan. Na Misi su bili svećenici koji su predvodili trodnevnicu te još sedmorica biskupijskih svećenika i trapist iz okolnih župa grada Banja Luke, Prijedora, Gradiške i vojni kapelan. Na Misi su sudjelovale sestre Milosrdnice sv. Vinka Paulskog (djeluju na području župi od 1872.g.) Klanjateljice Krvi Kristove (djeluju na području župe od 1887.g.), i Misionarke ljubavi, poznate kao sestre bl. Majke Terezije (na području župe djeluju od 2005.g.), i značaj broj vjernika za naše (ne)prilike među kojima i dopredsjednik RS-a gosp. Josip Jerković, njegov savjetnik gosp. Mario Zeko te savjetnica Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS gospođa Marija Rapo. Misno slavlje prenosila je Radio Marija BiH. Pod Misom su pjevali mladi iz internata koje vode Sestre milosrdnice a svirala je s. Monika, ravnateljica Doma.

Prigodnu propovijed uputio je predvoditelj misnoga slavlja. Propovjednik se najprije obratio Gospi pozdravljajući je biblijskim riječima i zahvaljujući joj za posredovanje svih milosti našem hrvatskom narodu kroz dugu i tešku povijest. Pozdravljajući vjernike sa svih strana, te redovnike i redovnice, posebno sestre Majke Terezije i Trapiste  propovjednik je zahvalio župniku  vlč. Ošapu što je u Godini izvanrednog jubileja priredio Priručnik i molitvenik za slavlje jubileja “Milosrdni kao Otac”, te predvodio svečani obred otvaranja “svetih vrata” koji je jedan od uvjeta zadobivanja potpunog oprosta. Govoreći o Mariji kao poniznoj Djevici iz Nazareta i prvoj Isusovoj učenici koja se daje na put k Elizabeti da bude uz nju i da joj pomogne u nošenju života, pozvao je na veću zauzetost za život i istaknuo pet istina o čovjeku, počevši od prve da smo stvoreni na sliku Božju, ali da smo slabi i grješni. Međutim, Bog je milosno pogledao na našu slabost, ali nas je sazdao kao duhovno-moralna i etička bića sa glasom savjesti da dobro treba činiti, a zlo izbjegavati. I najvažniju istinu a to je da smo vječna, eshatološka bića, stvoreni ne za prolazno i zemaljsko, nego za vječno i nebesko. Upozorio je na tužna ubojstva nerođenih u svim zemljama u okruženju godišnje po čitav jedan grad, na ostavljene roditelje, kao i naše bližnje. U skladnoj povezanosti od sv. Bonaventure, zaštitnika Banjolučke biskupije, koji se zauzimao za uvođenje ovog blagdana u Crkvi, preko trapista koji su projektirali crkvu 1890. g., otaca franjevaca koji su gradili crkvu i bili župnici do 21. lipnja 1900. Naime, kako sam mogao pročitati, najstarije sačuvane matice ove župe potječu iz 1753.g. Iz njih su nam poznata imena 76 župnika koji su je pastoralno vodili. Kako ne spomenuti, najodličnijega sina ove župe,  bl. Ivana Merza koji se nebrojeno puta molio Gospi u ovoj crkvi i sv. Ivana Pavla II., koji je pohodio Banja Luku, a po uzoru na sv. Ljudevita Montfortskog za svoje papinsko geslo izabrao riječi: “Sav Tvoj, o Marijo!” Na kraju je propovjednik pozvao sve na potpuno predanje Isusu i Mariji, utječući se Milosrdnom Trojstvu uz tumačenje jedne predivne slike – Bogu Ocu, koji se prigiba i podiže palo čovječanstvo, Sinu koji klečeći ljubi nam noge i Duhu Svetom Posvetitelju i obnovitelju.

Na kraju Misnog slavlje domaći župnik je sve pozdravimo i svima zahvalio na dolasku: braći svećenicima, časnim sestrama, predstavnicima vlasti te dragim župljanima koji su rado dolazili na trodnevnice i na sam Dan patrona i tako na najbolji način uzveličali ovaj Gospin dan. Sve nazočne je pozvao na okrjepu u dvorištu crkve a svećenike i časne sestre te predstavnike iz političkog života (njih četrdesetak) na obiteljski ručak u župnu blagovaonicu.

U Banjoj Luci, Pohod BDM 2016.
Vlč. Žarko Vladislav Ošap, župnik

Povezani članci

Back to top button