Vijesti 2016. godina

SLAVLJENA MISA POVODOM 24 OBLJETNICE KIDNAPIRANJA I UMORSTVA ŽUPNIKA GRGIĆA

U večernjim satima, u četvrtak 16. lipnja 2016, u obnovljenoj župnoj crkvi sv. ,Josipa u Novoj Topoli kod Gradiške slavljena je koncelebrirana sv. Misa u povodu 24. obljetnice nasilnog odvođenja iz njegova župnog stana župnika vlč. Ratka Grgića (r. 1944 g.). Iako su toga dana biskupi i mnogi svećenici iz cijele BiH bili na III. po redu susretu u Tomislavgradu, biskup Komarica nije htio propustiti tradicionalni dan obilježavanja mučeničke smrti jednog od sedmorice svojih suradnika svećenika, koji su tijekom domovinskog rata svojim životima platili svoju vjernost Kristu u njegovoj Crkvi u Banjolučkoj biskupiji.

Zajedno s biskupom koncelebrirao je domaći župnik vlč. Anto Barišić i još trojica svećenika. Na misi su sudjelovale redovnice Družbe Klanjateljica Krvi Kristove iz tamošnjeg samostana te iz Bos. Gradiške, kao i predstavnici župljana. Iz rodne župe ubijenog župnika Grgića – Vareša stigla je njegova najbliža rodbina.

Na početku mise župnik je zahvalio svima prisutnima što su došli na molitvu i obilježavanje mučeničke smrti nezaboravnog župnika. Pozvao je na molitvu i za njegove ubojice.

U svojoj propovijedi biskup Komarica je – između ostalog – podsjetio na trajnu praksu i obavezu članova Crkve da se  molitveno sjećaju pokojnika, osobito onih koji su bili žrtve rata i nasilja. „Za nas kršćane mora biti obaveza da svaka nedužna žrtva, svaki nedužni ubijeni čovjek bez obzira kojem narodu, vjerskoj zajednici ili političkom uvjerenju  pripadao, likvidiran bilo gdje i bilo kada, zaslužuje naše poštovanje i molitvu“, naglasio je biskup.

Pohvalio je župljane što već 24 podržavaju zahvalni molitveni spomen na svoga župnika Ratka koji ih nije htio napustiti unatoč svakodnevnim prijetnjama koje je doživljavao.

Zahvalio im je što i ovim „pokorničkim, molitvenim zborovanjem svjedoče da su kršćanska vjera i kršćanska nada jače nego očaj i mržnja; da su spremnost na praštanje i pomirenje jači nego izazovi na osvetu; da je dobro jače od zla, ljubav jača od mržnje a da je život sigurno pobjeđuje smrt“. Potaknuo je sve da i dalje budu „odlučno i dosljedno u službi istine, pravde, praštanja, dobra, mira i međusobne solidarnosti“.

Biskup je dodatno – zajedno sa svim prisutnima izmolio posebne „molitve za pokojne“ pred slikom ubijenog župnika te pred spomen-pločom postavljenoj kod ulaza u župnu kuću.

Ostaje tužna činjenica da općinska i entitetska vlast i institucije a s njima i državne, još uvijek sprječavaju da se posmrtni ostaci ubijenog župnika Ratka Grgića predaju banjolučkom biskupu i rodbini  pokojnika, kako bi mogli biti konačno sahranjeni uz vjerski obred u svećeničku grobnicu.

TABB
Nova Topola, 16. lipnja 2016.

Povezani članci

Back to top button