AudioIzdvajamoVijesti 2016. godina

AUDIO: PRIOPĆENJE SA 67. REDOVITOG ZASJEDANJA BISKUPSKE KONFERENCIJE BOSNE I HERCEGOVINE

U zgradi Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci, 13. i 14. srpnja 2016. održano je 67. redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, a sudjelovali su svi članovi BK BiH osim biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Ratka Perića koji je u isto vrijeme službeno boravio u Vatikanu. Na zasjedanju su sudjelovali i delegati Hrvatske i Slovenske biskupske konferencije mons. Nikola Kekić, vladika križevački, i mons. Jurij Bizjak, biskup koparski.

Tijekom zasjedanja s biskupima se susreo apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto. Razmišljalo se, između ostalog, o zajedničkom djelovanju biskupa na razini crvenog učiteljstva i pastoralno-socijalnih aktivnosti s ciljem da se pomogne opstanak ljudi u Bosni i Hercegovini.

Biskupi su razmotrili provedbu zaključaka s prošlog plenarnog zasjedanja i s Trećeg međudekanskog susreta te izrazili zadovoljstvo da je provedeno ono što je dogovoreno.

Saslušali su i izvješća svojih delegata sa sljedećih ovogodišnjih događanja: s proslave 1050. obljetnice prisutnosti kršćanstva u Poljskoj, sa 100. Njemačkog katoličkog zborovanja u Leipzigu, s plenarnih zasjedanja Hrvatske i Talijanske biskupske konferencije te s redovitog godišnjeg zasjedanja generalnih tajnika europskih biskupskih konferencija u Berlinu.

Biskupi su s radošću prihvatili najavu Austrijske biskupske konferencije da će svoje proljetno zasjedanje 2018. godine održati u Sarajevu kao izraz i znak povezanosti i potpore krajevnoj Crkvi u Bosni i Hercegovini.
Biskupi su upoznati s predviđenim programom Europskog susreta o djelima milosrđa koji će se, u organizaciji Komisije Vijeća europskih biskupskih konferencija Caritas in Veritate, održati od 15. do 18. rujna 2016. u Sarajevu.

Biskupi su upoznati i s primopredajom između dosadašnjeg rektora mons. Jure Bogdana i novog rektora preč. Bože Radoša u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu. Dosadašnjem rektoru biskupu Bogdanu i ovom prigodom zahvaljuju za dugogodišnju plodnu suradnju, a novom rektoru preč. Radošu i suradnicima žele svaki Božji blagoslov u budućem vođenju ove ustanove od posebne važnosti za Crkvu u Hrvata.

Kroz opširno godišnje izvješće o radu Caritasa Bosne i Hercegovine, biskupi su upoznati s brojnim projektima i aktivnostima koje provodi Caritas na svim razinama u Bosni i Hercegovini. Posebno ih raduje sve bolja suradnja s Međunarodnim i Europskim Caritasom, ali i na razini Caritasa Bosne i Hercegovine. Upoznati su i s rezultatima akcije Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini ponovno izražavajući zahvalnost Hrvatskoj biskupskoj konferenciji i Hrvatskom Caritasu, ali na osobit način brojnim ljudima koji i na taj način daju potporu Crkvi i ljudima u BiH.

Biskupi su s posebnim zanimanjem saslušali svoga delegata na prošlogodišnjoj Biskupskoj Sinodi mons. Tomu Vukšića, vojnog biskupa u BiH, koji je prikazao poslijesinodalnu pobudnicu „Amoris laetitia“ (Radost ljubavi), koju je objavio papa Franjo na svetkovinu svetoga Josipa, 19. ožujka 2016.  nakon održanih dviju biskupskih sinoda o obitelji, jedna 2014. a druga 2015. godine. Iznio je i pojedine točke o kojima je vođeno najviše diskusije tijekom Sinode.

Razmišljajući o provedbi poticaja Svetoga Oca iz spomenute pobudnice, biskupi potiču sve svećenike da još veću pozornost posvete neposrednoj pripravi mladih za sakrament ženidbe. Na osobit način potiču svećenike, redovnike, redovnice i katehete da posebnu pozornost posvete župnoj katehezi kao nenadomjestivom načinu odgoja u ljubavi prema Crkvi i župnoj zajednici te rastu u zaživljavanju kršćanskog stava crpljenog iz sakramenata. Potiču sve katoličke roditelje da svoju djecu šalju na župnu katehezu podsjećajući da je upravo župna kateheza sačuvala u mnogima vjeru u vremenu jednoumlja. Zahvaljuju svim katehetama i katehisticima koji kroz župni vjeronauk i svjedočko vjerničko življenje pomažu učenicima ne samo u vjerskom znanju nego i u življenju vlastite vjere. Podržavaju rad Centara za obitelj koje vode dijecezanski Caritasi kao i formiranje mladih animatora koji svojim vršnjacima pomažu rasti u vjeri. Odaju priznanje i zahvalnost onima koji rade na povezivanju obitelji kroz razne udruge, pokrete ili na druge načine te potiču da to bude još šire i temeljitije. Pozivaju sve vjernike da više čitaju vjerski tisak te slušaju i gledaju katoličke elektroničke medije te u razgovorima o vjerskim temama međusobno se snaže i rastu u vjeri te obogaćuju svoj vjerski rječnik.

Biskupi su upoznati i sa sadržajem pisma prefekta Kongregacije za nauk vjere kardinala Gerharda Müllera Iuvenescit Ecclesia o odnosu između hijerarhijskih i karizmatskih darova za život i poslanje Crkve.

Na blagdan sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika banjolučke katedrale i biskupije, 15. srpnja biskupi će slaviti svečanu Euharistiju. Svetu misu predvoditi će i prigodnu propovijed uputiti kardinal Puljić.

Banja Luka, 14. srpnja 2016.
Tajništvo BK BiH

Povezani članci

Back to top button