Vijesti 2016. godina

BLAGOSLOV KAMENA TEMELJCA ZA NOVU ŽUPNU CRKVU

U subotu, 23. srpnja 2016. u župi Liskovica kod Mrkonjić Grada održano je dvostruko liturgijsko slavlje. Uz vanjsku proslavu blagdana nebeskog Zaštitnika župe sv. Ilije Proroka, u ratu raspršena župna zajednica doživjela je odavno željkovano slavlje blagoslova gradilišta i kamena temeljca za njihovu novu župnu crkvu. Župna crkva, koja je sagrađena 1897. spaljena je u svibnju 1992. a zatim do temelja srušena od strane srpskih ekstremista. Ista crkva je bila spaljena i u Drugom svjetskom ratu, ali je – kao prva od brojnih spaljenih crkava u Banjolučkoj biskupiji – obnovljena 1958. Osim župne crkve spaljene su u ovom ratu i župna kuća i vjeronaučna dvorana. Do sada je obnovljena samo zgrada vjeronaučne dvorane za okupljanja župljana.

Koncelebrirano misno slavlje, zajedno s vlč. Darkom Anušićem, upraviteljem župe Liskovica, koji je župnik u susjednoj župi Mrkonjić Grad predvodio je biskup banjolučki Franjo Komarica. Na misnom slavlju okupilo se preko 400 župljana i njihove djece, koja su rođena u izbjeglištvu – od Hrvatske, Slovenije, do Austrije, Njemačke, Švicarske i Švedske. Stigli su čak i iz daleke Kanade.

Slavlje je započelo na nekadašnjim temeljima crkve, a nastavljeno na obližnjem groblju sela Donja Liskovica, koje se nalazi uz crkveno dvorište. Sve nazočne pozdravio je upravitelj župe vlč. Anušić, izrazivši svima srdačnu dobrodošlicu. Njemu se pridružio i biskup Komarica, izrazivši svoju „veliku radost“ što je doživio ovaj jedinstveni, sretni dan za sadašnje i buduće župljane ove patničke župe. Pojasnio je značenje obreda blagoslova gradilišta crkve i kamena temeljca te nastavio s obredom.

U procesiji s pjesmom svih nazočnih uputio se do otvorene grobljanske kapele gdje je nastavio s misnim slavljem.

U prigodnoj propovijedi, biskup nije mogao sakriti svoje uzbuđenje i radost, da „zajedno s vjernim i Crkvi odanim liskovčkim prognanim pukom ovogodišnji blagdan sv. Ilije Proroka proslavlja polaganjem kamena temeljca i blagoslovom gradilišta nove župne crkve. Zahvalio je župljanima koji nisu odustali – niti nakon 24 godine od njenog uništenja – da je ponovno sagrade.

Podsjetio je na izuzetno značenje Božjeg velikog starozavjetnog proroka Ilije – ne samo za starozavjetni židovski narod, nego i za sadašnju generaciju novozavjetnog izabranog naroda – Kristove Crkve. Upozorivši na sličnost današnjeg otpada od Boga ne rijetkih vođa europskih kršćanskih naroda s otpadom kralja Ahaba suvremenika Ilije proroka, biskup Franjo je čestitao vjernim Liskovčanima što se i u tuđini uporno drže katoličke vjere, koju baštine od svojih roditelja i predaka, te u toj istoj vjeri odgajaju svoju djecu. Zahvalio je onim župljanima koji su nedavno organizirali koridu zajedno sa svojim prijateljima pravoslavnima i muslimanima te na njoj skupili 17.000 KM za početak gradnje crkve. – Pozvao je sve da sami, ali i uz pomoć svojih prijatelja i župljana u sadašnjim župama u kojima žive, nastave moliti i prikupljati novac za gradnju crkve. Nazočno izaslanstvo Ivanić Grada, u kojem živi nekoliko desetina obitelji iz Liskovice, obećalo je dati svoj prilog za gradnju crkve u Liskovici.

Biskup je izrazio svoju želju i nadu da bi crkva bila do zime stavljena pod krov, što je izazvalo osobitu radost kod svih nazočnih.

U Donjoj i Gornjoj Liskovici do sada je obnovljeno 40-ak domova, poglavito zahvaljujući donaciji Vlade RH – koji su nedavno dobili priključak na električnu energiju.

TABB
Liskovica kod Mrkonjić Grada, 26.7.2016.

Povezani članci

Back to top button