Vijesti 2016. godina

SVEČANO PROSLAVLJENA SVETKOVINA VELIKE GOSPE

U banjolučkoj župi „Marija Zvijezda“, koju vode oci trapisti iz istoimenog samostana svečano je proslavljena svetkovina Marijina Uznesenja – Velika Gospa. Na samu svetkovinu bilo je više sv. Misa na kojima su se okupljali katolici iz te i okolnih župa.

Glavno koncelebrirano misno slavlje predvodio je biskup Franjo Komarica. S njim su koncelebrirala dvojica oo. trapista – braća Zvonko i Tomislav Topić, te prelat Drago Balvanović, koji je već 30 godina misionar u južnoameričkoj državi Peru. Slavlju svetkovine je prethodila trodnevna duhovna priprava vjernika, koju su predvodili o. Tomislav Topić, župnik „Marije Zvijezde“, mons. dr. Karlo Višaticki, župnik župe Budžak i mons. mr. Ivica Božinović, župnik župe Presnače i ravnatelj KŠC-a u Banjoj Luci. Brojni vjernici su tijekom trodnevnice i na samu svetkovinu pristupili sakramentu sv. Ispovijedi, te obavili svoje privatne pobožnosti i zavjete.

Za nekoliko stotina okupljenih vjernika u prostranoj trapističkoj crkvi na glavnoj misi bilo je svojevrsno, jedinstveno iznenađenje propovijedanje biskupa Franje o „jedinstvenoj Božjoj izabranici i najvjernijoj njegovoj suradnici – presvetoj Djevici i Bogorodici Mariji“, koje je on znalački protkao poznatim pučkim – Marijanskim popijevkama, koje je on pjevao zajedno s cijeli nazočnim pukom.

Govoreći o Mariji „Majci milosrđa“, Pomoćnici i Zaštitnici Kristovih vjernika, biskup je podsjetio na izuzetno dramatične događaje, koje su katolici banjolučkog kraja proživljavali u danima pred svetkovinu Velike Gospe ratne 1995. godine. Tada je on iz „kućnog pritvora“ pozvao sve svećenike, redovnike, redovnice i vjernike – laike „da obavljaju devetnicu u čast Blažene Djevice Marije na Nebo uznesene, da ona sačuva na životu sve katolike, makar oni morali u progonstvo“. Tako se i dogodilo.

Biskup Franjo je posvjedočio da prognani katolici njegove biskupije „gdje god se još uvijek nalazili – svake godine s velikom zahvalnošću prema dragoj Gospi proslavljaju ovu njezinu svetkovinu i ostaju vjerni Kristu, Božjem i Marijinom Sinu“.

Zahvalio je svim nazočnim Marijinim štovateljima za njihovu ljubav prema Presvetoj Bogorodici, upozorivši ih da „kao ni u jednoj drugoj Crkvi u cijeloj BiH, u ovoj Crkvi posvećenoj Uznesenju Blažene Djevice Marije, vjerni puk ima mogućnost pomoliti se pred velikom oltarnom slikom Gospe – Majke svih naroda.“ Potaknuo je vjernike da se često pomole pred tim Gospinim likom da „po Marijinom zagovoru Duh Sveti sačuva sve narode od propasti, nesreća i rata“. Također ih je potaknu da se mole za što skorije proglašenje blaženim Sluge Božjega o. Franje Pfanera, utemeljitelja slavne trapističke opatije „Marija Zvijezda“.

Pri kraju misnog slavlja nazočnima se obratio i prelat Drago Balvanović, misionar iz Perua, iznijevši neka svoja dragocjena iskustva o vrijednosti i plodnosti katoličke vjere u peruanskom narodu i među drugim narodima cijele Južne Amerike.

TABB
Marija Zvijezda, 15. 8. 2016.

Povezani članci

Back to top button