Vijesti 2016. godina

VELIKA GOSPA U VIDOŠIMA

U ponedjeljak, 15. kolovoza, u župi Vidoši proslavljen je supatron župe Velika Gospa. Svečano Misno slavlje predvodio je profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Josip Jozić uz koncelebraciju župnika fra Ivana Kasala i još nekoliko svećenika. Novaci su čitali, pjevali te pomagali prilikom organiziranja proslave supatrona.

Fra Josip je u homiliji podsjetio da Marija u vrijeme susreta s Bogom nije bila sigurna i upućena u misterij utjelovljenja i otkupljenja što se ima dogoditi, ali da je prihvatila Božji poziv s vjerom i pouzdanjem u Njega, „koji je Dobrota od koljena do koljena“.

Nadalje je govorio o njezinu susretu s Elizabetom te rekao da su i jedna i druga mogle prigovarati zbog svoga križa ili jedna drugoj, no da obje s dostojanstvom žive svoja čuda u vjeri i najbolje jedna drugu razumiju, jer su bile povezane preko Duha s Bogom. „Blažene bile one jer ne vidješe, a povjerovaše. I na koncu homilije je upitao sve prisutne što to nas kršćane povezuje da se okupljamo u župama, provincijama, državi, svijetu? Nije li to ista ona Dobrota koja je spajala Mariju i Elizabetu?“, zapitao je propovjednik.

Nekoliko tisuća vjernika koji su sudjelovali na Misnom slavlju svjedoče da je Mati Kristova česta zagovornica livanjskoga puka kao i da ne samo župljani župe Vidoši, nego i župljani drugih župa rado hodočaste Gospi i mole za njezin zagovor svet. Za novake je to bilo iskustvo u kojem su imali priliku vidjeti gostoprimstvo livanjskih vjernika, njihovu nadu u Boga, a poslije Mise zapjevala se i ganga te zasviralo kolo. Nakon toga srdačni župnik fra Ivan Kasalo pozvao je goste na objed, gdje su se novaci družili sa svećenicima i bogoslovima.

FIA
Vidoši, 16. kolovoz 2016.

Povezani članci

Back to top button