Vijesti 2016. godina

LJETNI KAMP DERVIŠI 2016.

Kako proteklih 12 godina, tako je i ove godine održan Dječiji ljetni kamp u Dervišima, župa Budžak. Kamp je počeo nedjeljnom sv. Misom 14. kolovoza kada su se svi sudionici kampa okupili s početkom u 11:00h. Nakon misnoga slavlja uslijedilo je upoznavanje domaćina i sudionika te je program nastavljen igrama prilagođenima za uzrast od 10 do 14 godina u koji su spadala djeca ovogodišnjega kampa.

Program kampa je osmišljen tako da djeca tokom jednoga tjedna osjete duh zajedništva sa svojim vršnjacima iz župa u Banjoj Luci i okolici te gostima iz Foče i Viteza. Svaki dan je osmišljen kroz određene duhovne minute tokom kojih su djeca imala priliku čuti i naučiti nešto o samoj temi kampa. Nakon duhovnih minuta uslijedila bi takmičenja u različitim igrama, bilo sportskim ili kreativnim dok bi se u večernjim satima provjerilo znanje koje su stekli tokom jutarnje duhovne note. Večer bi završavala tombolom i noćnom igrom. Tokom dana skupljali bi se određeni bodovi te svako naredno jutro proglašavali i nagrađivali sportski i kreativno-duhovni pobjednici prethodnoga dana. Jedan dan bio je namijenjen posjeti gradu i vjerskim objektima. Ove godine, pored katedrale sv. Bonaventure, sudionici kampa su pojetili grkokatoličku crkvu Hrista Carja u Banjoj Luci i tek obnovljenu Ferhat-pašinu džamiju, poznatiju kao Ferhadiju. Pored toga djeca su posjetila i Katolički školski centar ‘‘Bl. Ivan Merz’’. U četvrtak navečer održana je Vesela večer za sve sudionike i goste kampa. To je bila prilika da se pokažu svi talenti naše djece i ujedno podrže od strane publike. Cjelokupan program bio je pripremljen od strane djece. Nakon toga uslijedila je zabava za sve goste i sudionike kampa. U petak, ujedno i zadnji dan kampa, uručene su medalje svim sudionicima kampa, animatorima, kuharicama i domaćinu, a najboljima i pehari. Kamp je završen u suzama koje su iz godine u godinu dokaz da naša djeca vole i uživaju u ovakvim projektima.

Tema ovogodišnjeg kampa bili su Evanđelisti i sv. Petar i Pavao. Djeca su spavala u šatorima kako bi se ujedno naučila skromnosti i poštivanju prirode. Pored tridesetak djece u kampu sudjelovalo je i 8 animatora, a domaćin kampa bio je župnik vlč. Karlo Višaticki. (I.L.)

Povezani članci

Back to top button