Vijesti 2016. godina

BISKUP KOMARICA U LUXEMBOURGU

U nedjelju i ponedjeljak, 9. i 10. listopada 2016., biskup banjolučki Franjo Komarica boravio je u Luxembourgu na poziv nadbiskupa luksemburškog Jean Claude Hollerich. Povod je bio završetak 350. jubilejske (1666 – 2016) godine od kada su građani grada Luxembourga Presvetu Djevicu Mariju – Tješiteljicu žalosnih izabrali za svoju zaštitnicu. To je – 22 godina kasnije – 1678 učinilo i cijelo tadašnje vojvodstvo – luxemburško.

Inače se lik – statua Gospe Tješiteljice žalosnih u Luxembourgu častio od 1624. godine. To su čašćenje širili među pukomosobito redovnici isusovci.

Tijekom ove jubilejske godine Gospin kip se častio ne samo u katedrali – kao i inače, kamo su hodočastili brojni vjernici – nego je „pohodio“ i 26 crkava u gradu, posvuda svečano dočekan i čašćen.

U prepunoj ogromnoj katedrali svečanu koncelebriranu misu uz brojne svećenike i više biskupa predvodio je domaći nadbiskup Hollerich. On je na kraju mise ponovno posvetio svu svoju nadbiskupiju Gospi Tješiteljici žalosnih. U brojne druge osobe iz javnog života bile su nazočne i nadvojvotkinja, njezina kćerka – princeza te gradonačelnica.

Biskup Komarica je prenio nadbiskupu Hollerichu izraze duhovne blizine i katolika Hrvata iz HKM, s kojima je prije toga imao misu zajedno s njihovim dušobrižnikom don Frokom Zefiqom u jednoj od prigradskih crkava, u kojoj se oni redovito okupljaju. Na misi se okupilo oko 150 vjernika, među kojima je bilo 20ak male djece te dosta mladih. Biskup je u propovijedi potaknuo nazočne da još više učvršćuju međusobno jedinstvo, te da pomažu svom novom župniku, koji se svojski trudi nastaviti dragocjeni posao, koji je 23 godine vodio utemeljitelj hrvatskog dušobrižništva u Luxembourgu, pokojni don Franjo Đurić. I nakon mise se biskup Franjo zadržao duže vrijeme u župnoj dvorani u društvu hrvatskih katolika, koji su biskupu zahvalili za pohod njihovoj zajednici te mu iznijeli svoje probleme. Veći broj tih Hrvata katolika bio je također i u katedrali na misi.

U ponedjeljak je biskup Komarica zajedno s don Froqom bio kod nadbiskupa u prigodi predstavljanja spomen – poštanske markice u zajedničkoj koprodukciji luxemburške i vatikanske pošte. Posebno je razgovarao o budućnosti hrvatske zajednice na području luksemburškog nadvojvodstva, kao i o aktualnoj situaciji katolika u BiH, za koju je nadbiskup luksemburški pokazao veliko zanimanje.

TABB
Banja Luka – Luxembourg

Povezani članci

Back to top button