Vijesti 2016. godina

BISKUP KOMARICA PRIMIO DUŽNOSNIKA AMERIČKOG VELEPOSLANSTVA

U četvrtak, 13. listopada 2016., biskup banjolučki dr. Franjo Komarica primio je u biskupskom Ordinarijatu političkog dužnosnika američkog veleposlanika u BiH Bryana Wockley-a. Zajedno s biskupom u dugom informativnom razgovoru sudjelovao je i direktor biskupijskog Caritasa i Europske Akademije banjolučke biskupije prelat doc. dr. Miljenko Aničić.

Američkog diplomatu je posebno zanimala aktualna situacija katolika na području banjolučke biskupije, osobito onog dijela koji se nalazi na području entiteta RS.

Biskup Komarica je svoga sugovornika pobliže upoznao s izuzetno dramatičnom situacijom katolika njegove biskupije i Vrhbosanske nadbiskupije te Trebinjske biskupije, gdje danas, 21 godinu nakon završetka rata, živi jedva 5% od predratnog broja katolika.

Iznio mu je i konkretne akcije u prilog učinkovitog liječenja ratnih rana, koje on zajedno sa svojim suradnicima poduzima među preostalim katolicima, ali i drugim sugrađanima, poglavito na socijalnom, odgojno – obrazovnom te privrednom području. Izvijestio ga je o trajnom opredjeljenju katolika njegove biskupije za pravedan mir, za praštanje i pomirenje, što su oni prakticirali još u ratno, te cijelo poratno vrijeme.

Američki diplomata se zanimao koliko entitetske i lokalne vlasti vrednuju i podržavaju napore Katoličke Crkve oko održivog povratka prognanih katolika te oko širenja ozračja međusobnog povjerenja i pomirenja među pripadnicima raznih naroda i vjerskih zajednica.

Biskup i prelat Aničić su iznijeli niz konkretnih primjera u kojima su ilustrirali stav i ponašanje predstavnika vlasti. Biskup je izrazio svoju „veliku razočaranost“ dosadašnjim ponašanjem utjecajnih predstavnika međunarodne zajednice prema obespravljenim katolicima njegove biskupije te uputio otvorenu kritiku neshvatljivo ignoratskom i arogantnom ponašanju nekadašnjeg dugogodišnjeg šefa banjolučke kancelarije OSCE-a, jednog britanskog diplomata, koji nam je zajedno s predstavnikom američkog veleposlanstva u Sarajevu još prije 15ak godina osporio izgradnju od komunističke vlasti srušene župne crkve i župne kuće u Drvaru.

Američki diplomat Wockley se izrazito složio s biskupom u mnogim njegovim tvrdnjama glede dosadašnjeg ponašanja predstavnika međunarodne zajednice prema narodima BiH i njihovoj budućnosti. Izrazio je divljenje naporima Banjolučke biskupije, koja, iako neshvatljivo brutalno satrvena, ne posustaje u naporima oko konstruktivnog doprinosa općem dobru u zemlji. Obećao je biskupu i direktoru Caritasa da će dalje prenijeti dragocjene informacije, koje je dobio od njih.

TABB
Banja Luka, 13. listopada 2016.

Povezani članci

Back to top button