Vijesti 2016. godina

NOVI DIREKTORIJ VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

U petak, 14. listopada 2016. god. iz tiska je izišao novi Direktorij Vrhbosanske nadbiskupije. Kao što je to bilo tijekom minulih osam godinama, tako i ovaj Direktorij za sljedeću liturgijsku godinu 2016./2017. god. na vrijeme je pripremljen, tiskan i dostavljen svim obvezatnim korisnicima. Ovim Direktorijem, koji je vlasništvo Vrhbosanske nadbiskupije, koriste se sljedeće nad/biskupije: Vrhbosanska nadbiskupija, Banjolučka biskupija i Vojni ordinarijat u BiH. Kotorska biskupija, početkom ove godine, odlučila se za vlastiti put pripremanja i korištenja direktorija.

Kao i svi dosadašnji i ovaj je pripremljen i uređen prema: Općem rimskom kalendaru za liturgijsku godinu 2016/2017., 3. tipskom izdanju Rimskog misala, Nacionalnom liturgijskom kalendaru Biskupske konferencije BiH, s vlastitostima svih nad/biskupija koje ga koriste. I ovaj Direktorij ima novih liturgijskih obogaćenja, koja su zanimljiva za sve koji ga budu koristili. Tijekom prijeloma i pripremanja za tisak novog direktorija očekivali smo odluku vatikanskih liturgijskih ustanova o ulasku nove svetice Majke Terezije iz Kalkute u Opći kalendar Katoličke crkve… Među pokojne svećenike i redovnike, koji su djelovali našim prostorima, od ove godine uneseni su i oci isusovci do čijih se podataka o danu smrti došlo na razne načine, posebno zauzimanjem aktualnog prireditelja Direktorija. Novi Direktorij za sljedeću liturgijsku godinu 2016./2017. odobrio je Nadbiskupski ordinarijat vrhbosanski. Kao i sve dosadašnje i ovaj novi Direktorij pripremio je mons. mr. sc. Tomo Knežević. Nakladnik je Medijski centar Vrhbosanske nadbiskupije.

Svaka crkvena ustanova u Vrhbosanskoj nadbiskupiji obvezatna je nabaviti i koristiti samo važeći Direktorij Vrhbosanske nadbiskupije, koji se kao i do sada može na vrijeme nabaviti preko Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu, na Nadbiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom u Sarajevu i u knjižari Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu. Drugi direktoriji ne mogu se koristiti u liturgijskim slavljima na prostoru Vrhbosanske nadbiskupije. Muške i ženske redovničke obitelji u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koristit će vlastiti Direktorij u liturgijskim slavljima samo svoje redovničke zajednice i u vlastitim liturgijskim prostorima uvažavajući pri tom važeće liturgijske odredbe cijele Crkve kao i s obzirom na važeće liturgijske kalendare: Opći, Biskupske konferencije BiH i Vrhbosanske nadbiskupije.

KTA
Sarajevo, 14. listopad 2016.

Povezani članci

Back to top button