Vijesti 2016. godina

DJELATNICI CARATASA U BiH OBAVILI DUHOVNE VJEŽBE

U samostanu u Duhovnom centru „Karmel sv. Ilije“ na Buškom Jezeru otaca karmelićana kod Tomislavgrada pedeset djelatnika Caritasa BiH i svih nad/biskupijskih Caritasa u BiH (Vrhbosanske nadbiskupije, Mostarsko-Duvanjske i Trebinjsko-Mrkanske te Banjolučke biskupije), predvođeni svojim ravnateljima, obavilo je svoje ovogodišnje duhovne vježbe od petka u podne, 14. listopada do nedjelje popodne, 16. listopada 2016.

Sudionici dolaze iz raznih ustanova i službi koje obnašaju u svojim Caritasima. Voditelj ovogodišnjih duhovnih vježbi bio je aktualni predsjednik Caritasa BiH nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Na duhovnim vježbama nisu mogli sudjelovati svi djelatnici zbog obveza koje imaju u projektima, a koji traže njihovu stalnu nazočnost kao što su starački domovi, dječji vrtići, pučke kuhinje i dr.

I ovogodišnje duhovne vježbe, kao i svi drugi duhovni sadržaji tijekom godine, bili su prilika da se svi duhovne obnove i okrijepe kako bi još kvalitetnije i odgovornije nosili svoj dio odgovornosti u svim aktivnostima Caritasa na bosanskohercegovačkom prostoru. Voditelj duhovnih vježbi svojim riječima na početku duhovnih vježbi pozvao je sve sudionike na sabranost, molitvu, ali i na posvećivanje više pozornosti prema sebi kako bi u iskrenosti najbolje sagledali vlastitu situaciju, te kako bi kroz kvalitetne promjene svoj život i svoju osobu učinili sretnom, radosnom i odgovornom prema Bogu i prema svome bližnjemu. Poruka je bila je kako trebamo upoznati sami sebe i u središte našeg svakodnevnog življenja staviti ljubav prema Bogu i bližnju na mjestima svoga života i rada u konkretnom okruženju u našim Caritasima. Zajedništvo je bitan preduvjet života i rada u našim Caritasima, a sve treba biti u znaku Presvetog Trojstva.

Drugog dana duhovnih vježbi, nakon osobne priprave, sudionici su se u osobnoj ispovijedi pokajali i priznali svoje grijehe te dobili odrješenje. Za osobnu ispovijed na raspolaganju su im bili oci karmelićani. Svakodnevna euharistijska slavlja kao i stožerne molitve božanskog časoslova jutarnja i večernja moljene su u koru, a koje su za sve nazočne bile liturgijsko osvježenje nazočne. U svojoj pisanoj poruci osvrta na duhovne vježbe voditelj duhovnih vježbi kardinal Puljić između ostalog napisao je: „Zahvaljujem na ideji ovih duhovnih vježbi i sugestiji da se prihvati ovo mjesto. Okruženje je bilo vrlo prikladno za ovakav rad…“

CARITAS
Buško Jezero, 18. listopad 2016.

Povezani članci

Back to top button