Vijesti 2016. godina

BISKUP KOMARICA TRADICIONALNO PREDVODIO MISNO SLAVLJE NA KATOLIČKOM GROBLJU SV. MARKA

Na svetkovinu Svih Svetih, 1. studenog 2016, biskup banjolučki Franjo Komarica tradicionalno je predvodio misno slavlje na katoličkom groblju sv. Marka u Banjoj Luci. U tom se groblju pokapaju župljani iz više banjolučkih župa, a ono slovi kao osobito lijepo uređeno groblje. Zajedno s biskupom koncelebrirali su župnik iz središnje gradske župe vlč. Žarko Vladislav Ošap i župnik grkokatoličke župe u Banja Luci o. Miroslav Krnješin. Više svećenika je blagoslivljalo grobove. Među brojnim vjernicima, velikim dijelom pristiglih prognanika iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke bile su i brojne redovnice raznih Družbi iz banjolučkih samostana, koje su zajedno s pjevačima predvodile pjevanje tijekom misnog slavlja.

Biskup Franjo je zahvalio svim nazočnim vjernicima na njihovoj iskrenoj ljubavi prema svojim pokojnicima, te prema proslavljenim članovima Crkve – svecima, podsjetivši da su „svi članovi Crkve – i putujuće i trpeće i proslavljene – međusobno povezani u Kristu i po Kristu, zajedničkom Spasitelju“. Pozvao ih je na molitvu također i za one, koji su ubijeni ili nestali tijekom rata, te nemaju još svoga groba.

Govoreći o sadržaju Godine milosrđa, podsjetio je da je jedno od tjelesnih djela milosrđa „mrtve pokopati“, a jedno od duhovni djela milosrđa – „za žive i mrtve Bogu se moliti“. „Činiti i jedno i drugo djelo trajna je obveza svakog katolika“, naglasio je biskup. Također je podsjetio nazočne da „unatoč bezbrojnim potraživanjima kod nadležnih organa Vlasti – općinskih, entitetskih i državnih – da se omogući sahrana posmrtnih ostataka još u lipnju 1992. godine kidnapiranog i ubijenog župnika iz Nove Topole kod Bosanske Gradiške vlč. Ratka Grgića, nadležne vlasti to ne žele omogućiti, što je ne samo žalosno nego i nepravedno prema katolicima i župe i cijele biskupije.“

Biskup je također upozorio kako i „među pokojnima na ovom groblju ima istinskih svjedoka vjere, tj. svetaca među kojima su svakako i ubijeni svećenici banjolučke biskupije, za koje će trebati povesti i službeni crkveni postupak za proglašenje svetima“.

Nakon mise biskup je predmolio dodatne molitve za sve pokojne te posebne molitve kod grobnica svećenika i redovnica.

TABB
Banja Luka, 1. 11. 2016.

Povezani članci

Back to top button