Vijesti 2016. godina

BISKUPI SLAVILI MISU U OKVIRU 68. REDOVNOG ZASJEDANJA BISKUPSKE KONFERENCIJE BIH

U četvrtak, 3. studenog 2016. u večernjim satima biskupi okupljeni na 68. redovnom zasjedanju Biskupske konferencija Bosne i Hercegovine u Sarajevu, slavili su Svetu misu u katedrali Srca Isusova. Euharistijsko slavlje predvodio je predsjednik BK BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, u zajedništvu s nazočnim biskupima i uz koncelebraciju 12 svećenika. Na Misi je sudjelovao veći broj časnih sestara raznih družbi te bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

U uvodnoj riječi kardinal Puljić pozdravio je poimence sve nazočne biskupe: biskupa banjolučkog mons. Franju Komaricu, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Ratka Perića, vojnog biskupa u BiH mons. Tomu Vukšića, pomoćnog biskupa vrhbosanskog mons. Peru Sudara, vladiku križevačkog mons. Nikolu Kekića i austrijskog vojnog biskupa mons. Wernera Freistettera (Frajšteter). Kazao je da ovu Svetu misu slave kao zahvalu Gospodina za sva dobročinstva.

Prigodnu propovijed uputio je vladika Kekić koji je izrazio radost da su se biskupi „u ovome hramu Božjemu, u crkvi majci Vrhbosanske nadbiskupije okupili na gozbi koju nam priprema sam Gospod naš Isus Krist“. Osvrćući se na pročitani odlomak iz poslanice Filipljanima, u kojem sv. Pavao ističe da se istinski preobratio kada je na čudesan način spoznao ‘Onoga koga je žestoko progonio – Isusa Krista’, mons. Kekić je kazao da su i kršćani pozvani biti ikona Isusova te da i u njima „mora umirati stari tjelesni, grješni čovjek, da bi se rodio novi čovjek, čovjek po mjeri Isusa Krista“.

Također je podsjetio da Isus cilja na nas ljude kao zajednicu, „jer Bog je čovjeka stvorio na svoju sliku. On je trojedini Bog, troosobni Bog. Slika Božja na zemlji jest obitelj, koju čine otac, majka i njihova djeca. To je zajedništvo Bogom blagoslovljeno. Znamo, međutim, da svaka ta osoba ima i svoju slobodu koju mu je opet Bog dao. I koristeći tu svoju slobodu, pojedini članovi obitelji razbijaju obiteljsko zajedništvo – roditelji se rastaju, djeca krenu krivim putem alkohola, droge, kocke i srljaju u druge provalije. Oni su izgubljena ovca“, upozorio je biskup Kekić.

Podsjećajući na Isusove riječi “Nisam došao zvati pravedne na obraćenje, nego grješnike” (Lk 5,32), vladika Kekić je kazao da je Krist „pastir nad pastirima“ te da „On nema mira dok izgubljenu dušu ne vrati na pravi put“. Naglasivši da je redoviti način Božjega djelovanja preko ljudi, nazočne je pozvao da budu pastiri jednih drugih. „A ako se po nesreći dogodi da netko od nas zaluta, treba sve poduzeti da toga svoga člana, pa i bilo kojeg čovjeka, što prije vratimo na pravi Božji put spasenja. Mi smo, braćo i sestre, odgovorni jedni za druge“, rekao je biskup Kekić koji je propovijed zaključio riječima:

„Isuse Kriste, Pastiru naš i Prijatelju naš, bdij nad nama danju i noću, i šibaj nas ako je to za nas spasonosno, da uvijek ostanemo tebi vjerni, da Ti živiš u nama i mi u tebi, sada i vazda i u vijeke vjekova.“

Tijekom Svete mise asistirali su vrhbosanski bogoslovi, a liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

KTA
Sarajevo, 3. studeni 2016.

Povezani članci

Back to top button