Vijesti 2016. godina

CARITAS U MAKEDONIJI PROSLAVIO 25 GODINA SVOGA POSTOJANJA

U subotu, 26. studenog 2016., u katedrali Presvetog Srca Isusova u Skopju svečanom akademijom proslavljena je 25 obljetnica postojanja Caritasa u Makedoniji. Na akademiji bili su prisutni: apostolski nuncij mons. Anselmo Guido Pecorari, skopski biskup i apostolski egzarh i predsjednik Caritasa Makedonije mons. dr. Kiro Stojanov, ravnatelj Caritasa Makedonije mons. Antun Cirimotić, predstavnici Caritasa Internationalis i Caritasa Europe, ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa u Bugarskoj Emanuil Patašev, ravnatelj Caritasa Kosovo don Viktor Sopi, ravnatelj Caritasa Banja Luka mons.dr. Miljenko Anićić, te predstavnici Caritasa Italije, Caritasa Bjelorusije, Caritasa Essen i predstavnik JRS-a. Također su bili pristuni članovi diplomatskoga zbora kao i predstavnici pojednih humanitarnih organizacija, te dobročinitelji i prijatelji Caritasa.

Na početku riječ pozdrava i dobrodošlice uputio je skopski biskup i apostolski egzarh i predsjednik Caritasa u Makedoniji mons. dr. Kiro Stojanov kazujući: “Danas zahvaljujemo Bogu i svim ljudima koji su se identificirali u svojem služenju sa milosrdnim samaritancem i tko zna koliko puta kroz ovih 25 godina priginjali se nad potrebnima, podigli ih i pomogli im u njihovom ozdravljenju. Da, to je snaga Caritasa s kojom djeluje i upravo ona je evanđeoska snaga s kojom Isus Krist nas osposobljava da budemo njegovi prepoznatljivi učenici koji ne samo naviještaju već i iskazuju ljubav. Što reći o osoblju Caritasa zajedno s neumornim našim ravnateljem mons. Antunom Cirimotićem, nego jedno veliko hvala što ste kroz ovih 25 godina radili prema evanđeoskoj logici da ne zna ljevica što čini desnica Mt 6,3. Zahvaljujem na poseban način onima koji su sa svojim darovima omogućili djelovanje ovog našeg Caritasa u Makedoniji. Ne manja zahvalnost i onima koji su svojim molitvama i podrškom ohrabrivali ovo veliko djelo ljubavi” kazao je biskup Stojanov.

Nakon pjesme “Ubi Caritas” u izvedbi katedralnog zbora prisutnima se obratio ravnatelj Caritasa Makedonije mons. Antun Cirimotić, koji je napravio refleksiju za djelovanje Caritasa u Makedoniji navodeći najvažnije projekte u 25 godišnjem djelovanju. Također je izrazio zahvalnost svim dobročiniteljima bez kojih poslanje Caritasa ne bi bilo moguće.

Svoj osvrt na projekt migrantske krize i odgovor na Caritas u Makedoniji izrekla je djelatnica Caritasa Dolores Poletto, a svoje iskustvo rada u instituciji Caritasa izrekla je nekadašnja djelatnica Emilija Tocinovska, kao i korisnica pomoči Caritasa majka četvero djece Olivera Živković.

Potom je nastupio bend mladih “Agape” pod vodstvom don Jošta Mezega s pjesmom Agape, a na kraju akademije moderator i djelatnik Caritasa Spase Spasov zahvalio je svim prisutnima na dolasku i podršci za ono što Caritas što čini pozvavši ih na prigodni domjenak.

S.S.
Skopje, 28. studeni 2016.

Povezani članci

Back to top button