Vijesti 2016. godina

BISKUP KOMARICA PRIMIO VISOKOG PREDSTAVNIKA INZKA

U srijedu, 14. prosinca 2016., banjolučki biskup dr. Franjo Komarica primio je Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, u čijoj je pratnji bila i nova voditeljica Ureda OHR u Banjoj Luci Marianne Berecz.

U dužem prijateljskom razgovoru, bilo je riječi poglavito o aktualnoj situaciji katoličke populacije na području Banjolučke biskupije u oba entiteta. Biskup je Visokog predstavnika upoznao – između ostalog – sa zaključcima Sabora predstavnika 15 Udruga prognanih Hrvata s područja Bos. Krajine i Bos. Posavine u entitetu RS, održanog u Banjoj Luci 7. prosinca 2016.

Pojasnio je kako su Udruge prognanih Hrvata odlučne u traženju ponovnog vraćanja bespravno oduzetih osnovnih ljudskih prava, desetinama tisuća prognanih Hrvata iz entiteta RS u BiH, prvenstveno prava na dom i domovinu, na imovinu, na mogućnost življenja od rada vlastitih ruku. One odlučno traže od međunarodnih predstavnika, kao i od domaćih političara, uključujući i državne strukture iz RH „odlučniji i učinkovitiji pristup do sada uopće ne rješavanog pitanja i sudbine domaćeg hrvatskog naroda i domaćih katolika, kojih od predratnog broja danas ovdje nedostaje preko 90%“.

Biskup Komarica je Visokog Predstavnika Inzka također izvijestio o aktualnim poteškoćama koje Katolička Crkva ima s vlastima u općini Drvar, koje do sada nisu bile voljne dozvoliti gradnju porušene župne crkve, a u čemu su im pomagali i neki od bivših predstavnika međunarodne zajednice u BiH, te u Bihaću, gdje kantonalne vlasti nisu ispoštovale Ugovor ne plativši za rujan i listopad plaće djelatnicima Katoličkog školskog centra, kao što su isplatile svim drugim školama u kantonu.

Visoki predstavnik Inzko je zahvalio biskupu za brojne konstruktivne projekte koje je zajedno sa svojim suradnicima poduzeo i poduzima u korist općeg dobra u BiH i obećao svoju pomoć.

Biskup je Visokom predstavniku i novoj voditeljici Ureda OHR zahvalio na dolasku i zanimanju za aktualnu situaciju katolika u njegovoj biskupiji. Također je Viskokom predstavniku uručio svoju pisanu promemoriju o „aktualnim problemima članova Banjolučke biskupije“ i „molbu za žurno rješavanje istih“. dao je i „Zaključak Sabora Udruga prognanih Hrvata“.

TABB
Banja Luka, 14. 12. 2016.

Povezani članci

Back to top button