IzdvajamoVijesti 2016. godina

ODGOVOR UREDA PREDSJEDNIKA VLADE RH NA ZAKLJUČKE SABORA UDRUGA PROGNANIH HRVATA IZ BOS. KRAJINE I BOS. POSAVINE

Banja Luka, 16. 12. 2016.

Odgovor Ureda predsjednika Vlade RH na Zaključke Sabora Udruga prognanih Hrvata iz Bos. Krajine i Bos. Posavine

Davor Božinović, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH uputio je vodstvu Europske akademije Banjolučke biskupije mr. sc. Frani Piploviću, odgovor nakon što je od njega primio „Zaključke Sabora Udruga prognanih Hrvata iz Bos. Krajine i Bos. Posavine“ održanog u Banjoj Luci, 7. 12. 2016. godine.

Tekst odgovora donosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Piplović, 

u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske. mr. sc. Andreja Plenkovića, najljepše zahvaljujem na povratnoj informaciji i poslanim Zaključcima s nedavno održanog Sabora Udruga prognanih Hrvata s područja entiteta Republika Srpska, koji je održan u Banja Luci povodom „Svjetskog Dana ljudskih prava“, a u organizaciji Europske akademije Banjalučke biskupije i Ureda dopredsjednika RS-a iz reda Hrvata, te pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata RH u Banja Luci. 

Prije svega čestitam Vam na inicijativi održavanja takvog sastanka koji je uspio okupiti najznačajnije predstavnike hrvatskih udruga koje djeluju u entitetu Republika Srpska kao i predstavnike udruga prognanih Hrvata koji, nažalost, još uvijek djeluju u Republici Hrvatskoj. Pozdravljam i činjenicu da je Sabor Udruga prognanih Hrvata s područja entiteta Republika Srpska na jednom mjestu,  po prvi puta u zgradi institucija Republike Srpske – u  prostorijama Vijeća naroda, okupio i sve hrvatske predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, kako iz Republike Srpske tako i Republike Hrvatske. 

Vlada Republike Hrvatske, na čelu s predsjednikom mr. sc. Andrejem Plenkovićem, drži da je zajednički nastup, otvorenost i  dijalog pravi put za rješavanje svih problema s kojima se susreću Hrvati u Bosni i Hercegovini, posebice Hrvati u entitetu Republika Srpska, kojima je često, i dvadeset godina nakon završetka rata u BiH, onemogućen i otežan povratak u svoje domove, odnosno onemogućeno im je, kako i sami kažete, ostvarivanje elementarnih ljudskih prava.  

Zaključke koje ste nam dostavili uvažit ćemo i razmotriti te na temelju istih još snažnije graditi platformu za sustavan pristup i potporu u održivom povratku, ostanku i opstanku Hrvata u entitetu Republika Srpska. 

Uz iskrenu zahvalu na svemu što čini Banjalučka biskupija na čelu s mons. biskupom Franjom Komaricom za dobrobit Hrvata u Republici Srpskoj, u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske, mr. sc. Andreja Plenkovića, 

primite srdačne pozdrave.

S poštovanjem,

dr. sc. Davor Božinović
predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH

TABB

Povezani članci

Back to top button