Vijesti 2016. godina

ŽUPNIKOVO PISMO ŽUPLJANIMA PRILIKOM BLAGOSLOVA OBITELJI O BOŽIĆU 2016.

U danima nakon svetkovine Božića, župnici i drugi svećenici te đakoni odlaze u pohod obiteljima da ih blagoslove i makar se nakratko s njima susretnu u njihovom domu. Pojedini župnici, a posebno oni u gradovima, u kojima je redovita povezanost župnika i župljana slabija, upute tom prigodom i pismo. Donosimo poticajno pismo jednog župnika upućeno župljanima za blagoslov obitelji o Božiću 2016. godine:

 

Kršćanska braćo i sestre, dragi moji župljani!

I ove godine, u pohodu za božićni obiteljski blagoslov, u Vaše domove, dolazi Vaš župnik u želji da se s Vama susretne i donese Božji blagoslov kojega ćemo svi zajedno od Gospodina, u Vašem domu, izmoliti usrdnom molitvom.  Hvala Vam na otvorenim vratima Vašeg doma. Pišem Vam ovo pismo sa željom da dodatno s Vama podijelim radost Božića – svetog Porođenja Isusova te da duže vrijeme ostanemo duhom povezani i preko ove pisane riječi. Zato vam želim, braćo i sestre staviti na vaše vjerničko srce nekoliko važnih napomena vezanih uz spasonosne istine naše vjere:

* Prvo. Želim da i u ovoj godini, poradite na produbljivanju svoje kršćanske vjere koju ćete hraniti redovitom osobnom i obiteljskom molitvom te svetim sakramentima. Kršćani su zaljubljeni u Svete sakramente koje nam je Isus ostavio kao svoje duhovno blago. U sedam svetih znakova Krist je živo prisutan, a to su: Krštenje, Ispovijed, Pričest, Krizma, Ženidba, Svećenički red i Bolesničko pomazanje. Samo oni, koji žive sakramentalnim životom, svjedoče da nisu nikome dali da im Isusa uzme iz njihovih duša i obitelji. Zato Vas molim, kao Vaš dušobrižnik: Ne dozvolite nikome ni ičemu da Vam Isusa ukrade iz Vas, Vaših stavova, planova, želja – Vašega života. Potičem Vas, dragi župljani, koji ste odrasli a niste primili sve temeljne sakramente: krštenje, krizmu, ispovijed i pričest, da se uključite u katekumenat da bi u Misi  uskrsnoga bdijenje te sakramente primili. Ljubav prema sakramentima itekako se očituje u pristupanju crkvenom vjenčanju. Posebno Vama, crkveno nevjenčanima, koji nemate zaprjeka stavljam na srce da se prijavite župniku da bi, uz kratku pripravu, dogovorili dan vjenčanja. Na taj način doći će poseban blagoslov Božji u Vašu obitelj.  Ako je ovaj način jednom od supružnika neprihvatljiv, onda potičem katoličku stranu da dođe u župni ured da bi dogovorili ukrjepljenje u korijenu (sanatio in radice) uz dokumente: rodni listovi za oboje, civilni vječni list te krsni list ako katolička strana nije krštena u našoj župnoj crkvi.

* Drugo. Neka Vam nedjelje i zapovjedne svetkovine (Božić, Tijelovo, Velika Gospa i Svi Sveti) budu sveti Dani Gospodnji koje ćete uvijek ispuniti slavljem svete Mise u našoj župnoj crkvi ili u nekoj drugoj crkvi. Dragi moji župljani, nedjelja je dan kada tijelo odmoramo a dušu Bogu otvaramo da bi je On nahranio i ispunio svojim milostima. Zbog toga vas molim, nemojte nedjeljom raditi teške poslove a ni lake, jer od toga nema blagoslova. Upitajte se, što će se dogoditi i što se događa kad obitelj ne sudjeluje zajedno na svetoj Misi i zajedničkom nedjeljnom objedu te zašto često nema istinskog mira duše, radosti, duhovnog zdravlja, ispravne međusobne komunikaciju, blagoslova u životu?

* Treće. Neka Vaša djeca i mladi, koji trebaju primiti Prvu pričest ili Krizmu redovito pohađaju župnu katehezu (vjeronauk).

* Četvrto.  Naši dragi bolesnici neka osobno ili preko članova obitelji rado pozovu svećenika, da bi primili svete sakramente duhovne okrijepe u bolesti ili pred težu operaciju. Dolazak svećenika, tom prigodom, nije najava pogrebnoga vozila već poziv na molitvu za zdravlje, pridizanje i ohrabrenje u teškim životnim situacijama. Zato taj sveti sakrament nazivamo bolesničko pomazanje, a ne posljednje pomazanje.

* Peto. Pristupajte rado Svetoj ispovijedi i pričesti jer su ovi sakramenti važan znak naše želje da živimo više kršćanski, t.j. po Božju. Napominjem da se redovito pola sata prije sv. Mise nalazim u ispovjedaonici otvoren za sve koji žele pristupiti sakramentu pomirenja. Bog nam uvijek oprašta nakon skrušenog kajanja i priznanja grijeha. Oprašta nam sve. Ne dajmo se obeshrabriti!

* Šesto. Rado Vas potičem na osobnu i obiteljsku molitvu. Svaka obitelj koja moli svoj obiteljski život gradi na čvrstim temeljima koji vihori zla ne mogu razoriti. Jamac stabilne kršćanske obitelji je molitva i sakramentalni život. Prošle godine sam Vam preporučio Krunicu Božjeg milosrđa i Zazive Božjemu milosrđu i nadam se da je rado molite. Ove godine (2017.) slaviti ćemo 100-tu obljetnicu Gospina ukazanja u Fatimi (1917.) i zato Vam preporučujem Molitvu za osobnu posvetu Srcu Isusovu i Srcu Marijinu koja glasi:

Vječni Oče, želim se u Duhu Svetom posvetiti i predati Isusovu i Marijinu Srcu, da bih tako mogao(la) postati tvoje sve odanije i vjernije dijete. Majko Marijo, ja (kaži ime i prezime) se danas predajem tvome Bezgrješnom Srcu. Primi me pod svoju majčinsku zaštitu i vodi me k svome Sinu Isusu. Gospodine Isuse, po Marijinu Bezgrješnom Srcu se posvećujem i izručujem Tvome Presvetom Srcu. Učini srce moje po Srcu svome, da bi Ti sve više živio u meni. Presveto Srce Isusovo, Bezgrješno Srce Marijino, s ovom posvetom i izručenjem želim vam uzvratiti ljubav koju ste mi iskazivali čitavim svojim zemaljskim životom, posebno na Kalvariji, i koju mi još i danas iskazujete. Ujedno obnavljam svoju krsnu posvetu Trojedinom Bogu: odričem se grijeha, zavodljivosti zla i Sotone; vjerujem sve što nam je Bog objavio i kako nas uči Katolička crkva. Obećavam da ću vršiti Isusovu zapovijed ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu i izvršavati Božje i crkvene zapovijedi te da ću se ravnati prema nauku crkvenog učiteljstva pod vodstvom Petrova nasljednika. Time želim doprinijeti jedinstvu i rastu Crkve. Rado ću moliti svetu krunicu, osobno, u obitelji i u drugim zajednicama te pobožnošću Prvih petaka i Prvih subota dati zadovoljštinu za svoje grijehe i grijehe čitavog svijeta. Presveto Srce Isusovo, Bezgrješno Srce Marijino, pomozite mi da prihvaćam Evanđelje u svoje srce te ga živim u vjeri, ufanju i ljubavi. Tako će Isus Krist, po svome križu i uskrsnuću, za mene biti put, istina i život. Neka se hranim nebeskim Kruhom i živim od euharistijske žrtve, da bih tako mogao (la) svladati svako zlo i uvijek izabrati život.
Pun(a) povjerenja utječem se pod zaštitu vaših dragih Srdaca. Čuvajte me u svim opasnostima i na kraju ovog zemaljskog hodočašća sretno me dovedite u vječnu domovinu.  Amen.

Sv. Ivan Pavao II. hodočastio je u Fatimu 13. svibnja 1982. na prvu obljetnicu preživljena atentata, i tom prigodom ponovio je posvetu svijeta Majci Božjoj i završio potresnim vapajima: Izbavi nas:
– od glada i rata;
– od nuklearnog rata, od samouništenja, od svih ratova;
– od grijeha protiv ljudskog života od njegova početka;
– od mržnje i umanjivanja dostojanstva djece Božje;
– od nepravda u društvenom, nacionalnom i međunarodnom životu;
– od olakog gaženja Božjih zapovijedi;
– od pokušaja da se iz ljudskih srdaca iskorijeni istina o Bogu;
– od grijeha protiv Duha Svetoga.

Na kraju Vam, dragi župljani,  zahvaljujem na suradnji, i za svaki dar  te svaku drugu pomoć koju ste iskazali prema svojoj župnoj zajednici ili meni osobno – Vašem svećeniku.
S ovim poticajnim i bratskim mislima, dragi župljani, želim Vama i svima Vašima:

Čestit Božić i sveto Porođenje Isusovo te blagoslovljenu Novu 2017. godinu!

O Božiću 2016.
Vaš župnik

Povezani članci

Back to top button