Vijesti 2017. godina

PROSLAVLJEN PATRON ŽUPE STARA RIJEKA

U nedjelju, 15. siječnja 2017., župljani tijekom rata nasilno opustjele župe Stara Rijeka, prepolovljene entitetskom granicom između Sanskog Mosta i Ljubije (kod Prijedora) svečano su liturgijski proslavili blagdan nebeskog Zaštitnika sv. Antuna opata.

Svečanu koncelebriranu misu predvodio je biskup Franjo Komarica, zajedno sa župnim upraviteljem vlč. Draženom Mirčićem, dekanom fra Ivicom Matićem, umirovljenim svećenikom vlč. Jerkom Klincem i tajnikom vlč. Borisom Jorgićem.

Osim nekoliko desetina preostalih domaćih župljana, pristigli su i prognani župljani, koji žive u okolini Zagreba i u Bjelovaru, te njihovi prijatelji u narodnim nošnjama ispod planine Pelješnice kod Bihaća.

Biskup je u propovijedi, između ostalog, zahvalio nazočnima na njihovoj ustrajnosti u vjeri svojih predaka te u vjernosti svome rodnom kraju. Obodrio ih je da tako nastave i ubudućnosti.

Nakon mise nastavljeno je bratsko druženje uz pjesmu i svirku svih prisutnih za obiteljskim stolom u župnoj dvorani, za što se pobrinula vrlo aktivna udruga prognanih Starorječana u RH.

Župa Stara Rijeka je utemeljena 1850. godine. Prije rata je imala oko 1600 župljana. Jedno od njenih sela – Briševo – doživjelo je u ljeto 1992. užasan masakr od strane srpske vojske. Danas u cijeloj župi živi oko 90 župljana. Nikakva obnova porušenih domova i infrastrukture se nije u poraću dogodila, jer su tamošnji katolici od strane vlasti oba entiteta potpuno zaboravljeni.

TABB
Stara Rijeka, 15. 1. 2017.

Povezani članci

Back to top button