Vijesti 2017. godina

ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA ZA OBITELJ BK BIH

Redovita sjednica Vijeća za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održana je, 18. veljače 2017. u prostorijama BK BiH u Sarajevu. Pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren, predsjednik Vijeća, upoznao je vijećnike da će središnja tema sjednice biti trenutno stanje obiteljskog pastorala u BiH.

U uvodnoj riječi biskup Semren naveo je primjere dobre prakse i podsjetio na nastojanje da tečajevi pripreme za brak budu što temeljitiji kao i da budu organizirana predavanja za obitelj s posebnim naglaskom na pastoralno praćenje mladih obitelji. Podsjetio je da je i ove godine proslavljen Dan života, 5. veljače i da je za tu prigodu kao predsjednik Vijeća za obitelj uputio prigodnu poruku o važnosti zaštite života od samoga začeća. U uvodnom dijelu istaknuta je važnost sljedećih aktivnosti koje provodi Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije uz podršku Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije: tečajevi priprave za brak, seminari za mlade bračne parove, seminari za roditelje djece do 18 godina, seminari za studente/srednjoškolce, duhovne obnove za bračne parove svakog drugog mjeseca i duhovne vježbe dva puta godišnje. Konstatirano je da su neki od ovih projekata već realizirani te da će ostali biti ostvareni prema utvrđanim datumima.

U nastavku je ravnatelj Nacionalnog katehetskog ureda Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vlč. Tomislav Mlakić govorio o trenutnom stanju i perspektivi pastorala obitelji u BiH. Spomenuo je da situacija na tom planu nije jednaka u svim biskupijama te istaknuto da je pastoral obitelji snažno pokrenut u Vrhbosanskoj nadbiskupiji čemu je doprinijelo formiranje Ureda za brak i obitelj u listopadu 2016. pod ravnanjem don Dubravka Turalije, profesora Svetog Pisma na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. Podsjetio je i da Ured u suradnji s Centrom za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije, koji vodi dr. Sanda Smoljo, ima u planu realizirati nekoliko projekata. Smatra da bi bilo dobro ove pozitivne incijative prenijeti i na razinu cijele Biskupske konferencije. Iznesena su i pozitivna iskustva i aktivnosti iz Republike Hrvatske koje mogu biti uzor dobre prakse.

Nakon duge plodne diskusije istaknuta je potreba što aktivnijeg pastorala obitelji na svim razinama u vremenu kada i čitave obitelji nepovratno napuštaju domovinu. Zaključeno je da je potrebno sve vjerničke obitelji što aktivnije uključivati u život Crkve koja okuplja vjernike i daje smisao ostanku i opstanku na ovim prostorima.

KTA
Sarajevo, 20. veljača 2017.

Povezani članci

Back to top button