Vijesti 2017. godina

PROSLAVA CVJETNICE U ŽUPI POHODA BDM U BANJOJ LUCI

Proslava Cvjetnice – Nedjelje muke Gospodinove i Svjetski dan mladeži svečano su proslavljeni, 9. travnja 2017. u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Banjoj Luci.

Na početku Mise župnik vlč. Žarko Vladislav Ošap blagoslovio je maslinove i palmine grančice koje je i ove godine darovala, za više župa banjolučke regije, obitelj Čopac iz župe Jesenice kod Dugog Rata. U znak sjećanja na svečani Kristov ulazak u Jeruzalem, i oko župne crkve upriličena je svečana procesija brojnih župljani koji su došli na Sv. Misu.

Uslijedila je svečana pjevana Muka po Mateju. Tekst evanđeliste pjevao je pastoralni vijećnik gosp. Anton Horvat, a Isusove riječi župnik Ošap dok su članovi Župnoga zbora pjevali ostale uloge. Vjernici su s osobitom pobožnošću slušali navještaj Božje riječi.

U prigodnoj propovijedi župnik Ošap je naglasio da je Isusova Cvjetnica neprestano prisutna u životu svakoga vjernika i svake obitelji. „U liturgijskoj godini nema dana ni svetkovine u kojem su naglašene ovolike suprotnosti kao u nedjelju Cvjetnice. ‘Hosana!’ i ‘Raspni ga!’ prožimaju cijelu liturgiju. Zar život jednoga čovjeka, jedne obitelji i svakoga vjernika nije jedna Cvjetnica. Sve počinje u znaku radosti, klicanja, pjesme i slavlja, a onda susret s patnjom, razočarenjem, izdajstvima, nevjernošću… I tako sve do smrti. Što nam je činiti? Iako se u životu toliko puta, u odnosu prema Bogu, ponašamo poput jednoga Petra, Jude, Kajfe…, danas nam je posebno moliti da naše ponašanje u danima i godinama naše Cvjetnice bude što sličnije Isusovom koji je u najtežim trenutcima osamljenosti, izdaje od najbližih i napuštenost molio vapijući: ‘Oče moj, ako me ne može mimoići ova čaša da je ne pijem, neka bude volja tvoja’“, kazao je župnik Ošap.

Tako je župa Banja Luka započela s proslavom Velikoga tjedna. Naime, cijela korizma bila je u znaku molitve, pokore i brojnih ispovjedi. „U tjednu smo molili dva puta Križni put i redovito imali petkom prigodne korizmene kateheze u kojima smo razmišljali o sakramentima“, rekao je župnik Ošap te dodao da će na Veliki četvrtak, 13. travnja 2017. organizirati cjelodnevno klanjanje i svečanu Misu ustanove Euharistiji pod kojom će oprati noge 12-orici „apostola“. S radošću je istaknuo da će Misu uskrsnoga bdijenja predvoditi biskup banjolučki mons. Franjo Komarica te krstiti dvoje katekumena.

TABB
Banja Luka, 10. travanj 2017.

Povezani članci

Back to top button