Vijesti 2017. godina

DUHOVNA PRIPREMA I PROSLAVA USKRSA U ŽUPI VIDOŠI

Župa Vidoši pokraj Livna posljednjih dana korizme doživjela je veliku duhovnu obnovu koja je započela na Cvjetni petak, 7. travnja 2017. Tog dana, prema smjernicama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, realizirana je želja pape Franje koji je pozvao na veliku molitvu za sve žrtve nasilja i zlorabljenja.

„Zadnjih godina iz livanjskog kraja emitiraju se nimalo optimistične vijesti koje s vremenom degradiraju duh i razaraju obitelji i pojedince koji ne vidjevši izlaz iz sadašnjeg stanja u našoj domovini odlaze u potrazi za boljim životom pod nekim drugim nebom koje nema veličanstveno azurne zalaske sunca ovjekovječene na slikama likovnog genija Gabrijela Jurkića“, kazao je župni vikar fra Jurica Periša.

Potaknut takvim stanjem duha u narodu, župnik fra Ivan Kasalo pozvao je u Vidoše profesora na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Slavka Topića, misionara milosrđa. Fra Slavko je, animirajući dvodnevnu duhovnu obnovu, potaknuo vjernike na povratak Bogu s posebnim naglaskom na molitvu te osobito na sudjelovanje u Euharistijskom slavlju. Prvoga dana veliki broj vjernika sudjelovao je na pobožnosti Puta križa kojeg su nosile obitelji svih dijelova župne zajednice u prostoru svetišta Gospe vidoške.

Drugoga, dana nakon meditativne molitve krunice, nagovora i Svete mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje s prigodnim meditativnim programom. Fra Slavko je obnovu zaključio riječima ohrabrenja pozvavši vjernike da ostanu „pod ovim nebom koje nam je Bog darovao“.

Nedjeljom Muke Gospodnje započelo je vrijeme proslave Velikog tjedna. Kroz sve dane crkva je bila pretijesna za obrede na kojem su vjernici aktivno sudjelovali a sva liturgijska slavlja uzveličavao je župni zbor pod ravnanjem maestra Josipa Bajala.

Na Veliki petak u crkvi je otvoren Isusov grob koji je u duhu livanjskom ambijenta ukomponiran u viodšku staru kamenu crkvu koja je prva izgrađena na ovim prostorima.

Nakon vrlo lijepih obreda Mise bdijenje u uskrsnoj noći, podno križeva vidoške Kalvarije na prostoru ispred crkve upriličeno je otvaranje Pisanice srca.

Ova 75. pisanica srca plod je desetogodišnjeg projekta Koprivničko–križevačke županije u kojem se, u maniri hrvatskog naivnog slikarstva, oslikavaju velike dvometarske pisanice s motivima krajeva u kojem će pisanice biti udomljene kao i motivima Hrvatske Podravine i Prigorja.

Nakon svečano otvorenja nastavljeno je veselje uz kolo i pjesme rodnog kraja do kasno u noć.

„Ova vijest i sva događanja u Vidošima pokazatelj su kako i u ovim teškim vremenima moguće je započeti lijepe i velike stvari, kroz jednostavne i lijepe ideje koje se mogu realizirati samo uz slogu i jedinstvo svih ljudi. Neka i ova Pisanica kao i cijela duhovna obnova bude poticaj svima nama za povratak u rodni kraj, povratak k Bogu i osnovnim vrijednostima koje u nama bude mala svijetla kako je moguće vratiti vjeru u malog i dobrog čovjeka“, kazao je fra Jurica.

KTA
Vidoši, 19. travanj 2017.

Povezani članci

Back to top button