Vijesti 2017. godina

OBJAVLJENO PRIOPĆENJE S 54. PLENARNOG ZASJEDANJA HBK

Tajništvo Hrvatske biskupske konferencije objavilo je, 3. svibnja 2017. priopćenje s Plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije, 54. po redu, održanog pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića u Zagrebu od 26. do 28. travnja.

Na početku zasjedanja nazočne članove HBK i goste pozdravio je predsjednik HBK nadbiskup Puljić koji se osvrnuo na događaje od prošlog zasjedanja te ukratko predstavio glavne teme zasjedanja. Apostolski nuncij nadbiskup Alessandro D’Errico u svojem je govoru istaknuo crkvene događaje na kojima je imao priliku sudjelovati. Izvijestio je biskupe da završava njegovo poslanje u Hrvatskoj te da ga je Sveti Otac imenovao apostolskim nuncijem na Malti. Zahvalio je članovima HBK na suradnji tijekom svoga petogodišnjeg mandata. Predsjednik HBK uzvratio je zahvalom nunciju na njegovom služenju Crkvi u Hrvatskoj i na njegovoj prisutnosti na mnogim crkvenim događanjima u svim dijelovima naše Domovine. Istaknuo je njegovu aktivnost kako u Crkvi tako i u dijalogu s predstavnicima političkog života kao i s predstavnicima različitih vjerskih zajednica. Zaželio mu je puno uspjeha u njegovom daljnjem djelovanju na Malti, zemlji koja je u mnogočemu slična Hrvatskoj.

Gosti izaslanici iz pojedinih biskupskih konferencija ukratko su prikazali djelovanje i izazove s kojima se susreće Katolička Crkva u njihovim državama.

U radnom dijelu biskupi su upoznati s pripremama za 10. susret hrvatske katoličke mladeži koji je pod geslom „Krist, nada naša” (usp. 1 Tim 1, 1) održan u Vukovaru 29. i 30. travnja u organizaciji Ureda HBK za mlade i Đakovačko-osječke nadbiskupije. Idući susret hrvatske katoličke mladeži održat će se 2020. u Zagrebu.

Biskupi su posebnu pozornost posvetili dokumentu „Dar svećeničkog zvanja”, odnosno temeljnim odredbama o svećeničkom odgoju i izobrazbi. Dokument je pripremila i sastavila Kongregacija za kler 2014., a odobrio papa Franjo u listopadu 2016. Na temelju ovoga dokumenta pristupit će se izradi nacionalnih odredbi o svećeničkom odgoju i obrazovanju.
Biskupi su dali podršku organizaciji Šestoga socijalnog tjedna, koji će se održati od 4. do 12. studenoga 2017. u Splitu, na temu “Perspektive hrvatske demografije – rad i obitelj”.
Na zasjedanju su odobrene strateške smjernice i reforma Hrvatskog Caritasa, te je dosadašnjem ravnatelju Caritasa mons. Fabijanu Svalini produžen mandat na daljnje petogodišnje razdoblje.

Razmotreno je i pitanje ustroja i djelovanja Hrvatske katoličke mreže, a za v. d. ravnatelja HKM-a imenovan je mons. Fabijan Svalina.

Na zasjedanju su predsjednici komisija, vijeća i odbora HBK podnijeli izvješća o radu tijela koja predvode.

Na kraju prvoga dana zasjedanja članovi HBK sudjelovali su na svečanom euharistijskom slavlju povodom 50. obljetnice utemeljenja Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu koje je u zagrebačkoj prvostolnici predvodio kardinal Josip Bozanić.

Biskupi su osobito izrazili blizinu i solidarnost s Crkvom i narodom u BiH. Izražena je potreba za snažnijim povezivanjem dviju Biskupskih konferencija na različitim područjima, napose karitativnom i katehetskom.

Susret članova HBK s redovničkim provincijalima bit će upriličen 19. lipnja 2017., a 55. redovito zasjedanje Sabora HBK održat će se od 10. do 12. listopada 2017. u Zagrebu.

IKA
Zagreb, 3. svibanj 2017.

Povezani članci

Back to top button