Vijesti 2017. godina

TRAVNIČKI SJEMENIŠTARCI POHODILI SREDIŠTE BANJOLUČKE BISKUPIJE

U utorak, 2. svibnja 2017., radnici, odgojitelji i sjemeništarci KŠC „Petar Barbarić“, predvođeni rektorom preč. Željkom Marićem, posjetili su središte Banjolučke biskupije.

Prva postaja posjeta bilo je biskupijsko svetište svete Male Terezije u Presnačama, gdje su ih dočekali mons. Ivica Božinović, župnik župe, vlč. Boris Jorgić, tajnik biskupa i mons. Anto Orlovac, biskupski vikar, koji je predslavio misno slavlje i održao prigodnu homiliju.

U svojoj homiliji mons. Orlovac, polazeći od dnevnog misnog čitanja, istaknuo je snagu vjere prvomučenika Crkve đakona Stjepana, ukazujući da mučenici pozivaju na veću vjernost Bogu. Prisutnima je ukratko predstavio povijest o stradanjima svećenika, časnih sestara, sjemeništaraca i vjernika Banjolučke biskupije, koji su podnijeli mučeničku smrt što za vrijeme Domovinskog rata, što za vrijeme II. svjetskog rata. Posebno je istaknuo mjesto koje su posjetili, objašnjavajući kako je to ujedno i strašno i sveto mjesto, jer su upravo na tom mjestu prije 22 godine podnijeli mučeničku smrt vlč. Filip Lukenda i s. Cecilija Grgić.

„Kada govorimo o mučenicima, obično prvo pomislimo na muke, patnje i mržnju koja zlostavlja. A zapravo je u prvom redu njihova vjernost i hrabrost“, naglasio je mons. Orlovac. Hrabreći prisutne poručio je kako „većina od nas neće proliti svoju krv, ali hoće poneku suzu u patnjama, nerazumijevanjima, životnim poteškoćama. Ne dajmo se slomiti! Budimo hrabri, Bog je s nama, ako smo mi s Njime“.

Mons. Božinović je nakon mise, prisutne upoznao s poviješću župe i svetišta sv. Male Terezije, gosti su pohodili spomen-sobu „presnačkih mučenika“, nakon čega su se uputili u samo središte biskupije. Dočekali su ih biskup Ordinarij mons. Franjo Komarica i pomoćni biskup mons. Marko Semren. Pri zajedničkom objedu rektor preč. Marić zahvalio je na pozivu te poručio kako je ovaj pohod sjemeništaraca i osoblja Banjolučkoj biskupiji izraz duhovne blizine i podrške ovoj mučeničkoj biskupiji. Pozvao je biskupe i svećenike u pohod KŠC „Petar Barbarić“. Biskup mons. Komarica zahvalio je odgojiteljima i radnicima za njihov trud oko odgoja budućih svećenika. Ohrabrio je sjemeništarce da slijede primjer Krista, koračajući prema vrhuncu poziva koji su odabrali.

Osim razgledavanja katedrale sv. Bonaventure, gosti su imali priliku prošetati gradom. U poslijepodnevnim satima su posjetili trapistički samostan Marija Zvijezda i franjevački samostan sv. Ante na Petrićevcu, te su na povratku svratili u svetište sv. Ive u Podmilačju.

TABB
Banja Luka, 2. svibnja 2017.

Povezani članci

Back to top button