Vijesti 2017. godina

MISA ZADUŠNICA ZA ŽUPNIKA RATKA GRGIĆA

Misa zadušnica za župnika Ratka Grgića, prije 25 godina otetog i ubijenog svećenika Banjolučke biskupije

U večernjim satima, u petak 16. lipnja 2017. slavljena je u župnoj crkvi sv. Josipa u Novoj Topoli koncelebrirana misa zadušnica za nekadašnjeg župnika te župe vlč. Ratka Grgića, otetog iz župne kuće prije punih 25 godina.

Misu je predvodio biskup banjolučki Franjo Komarica. Uz domaćeg župnika vlč. Antu Barešića s biskupom su koncelebrirala još petorica svećenika. U misi je sudjelovalo 15-ak redovnica, rodbina ubijenog župnika Grgića te grupa domaćih župljana.

Na početku mise dobrodošlicu je svima izrazio župnik Barešić. U prigodnoj propovijedi biskup Komarica je najprije podsjetio kako se već 15 godina svećenici, redovnice i vjernici laici Banjolučke biskupije u molitvi spominju župnika Ratka Grgića, kojega su 16. lipnja 1992. iz njegove župne kuće u Novoj topoli četvorica vjernika vojske RS nasilno odvela na nepoznato mjesto i ubila, iako je župnik Grgić, prema izričitim iskazima tadašnjih najodgovornijih ljudi u bosansko-gradiškoj općini bio potpuno nedužan.

Biskup je zatim podsjetio na neprihvatljivo dosadašnje ponašanje nadležnih institucija u državi, koje već 25 godina opstruiraju pronalaženje posmrtnih ostataka otetog i ubijenog župnika Grgića i onemogućuju da se oni dostojno sahrane. Spomenuo je i brojne svoje intervencije kod nadležnih domaćih i međunarodnih institucija, pojasnivši kako je obveza crkvenog vodstva odlučno i dosljedno se zauzimati za obranu dostojanstva i osnovnih ljudskih prava svakog a osobito ugroženog čovjeka.

Podsjetio je i na Kristovu spasiteljsku žrtvu u koju se tijekom duge povijesti Crkve ugrađuju sve nevine žrtve brojnih članova Crkve, pa tako i žrtva života župnika Ratka, prvog od osmorice nedužnih svećenika s područja Banjolučke biskupije ubijenih tijekom rata i poraća i većeg broja mučenih.

Biskup Komarica je upozorio na snagu Zloduha, koja priječi zločincima da se pokaju za svoje zločine i tako otklone od sebe, svoga roda i kraja prokletstvo. Pozvao je sve na molitvu za duše nevino ubijenih članova biskupijske zajednice kao i za obraćenje onih koji još uvijek ustrajavaju u zlodjelima.

Istog dana je biskup Komarica dao i službenu izjavu za Hrvatski radio o tragičnom slučaju neotkrivenog zločina nad župnikom Grgićem.

TABB
Nova Topola, 17. 6. 2017.

Povezani članci

Back to top button