Nedjeljni komentar Evanđelja

TREĆA NEDJELJA DOŠAŠĆA
„Što nam je činiti?“

vlč. mr. Zlatko Matić

tajnik biskupa

Evanđelje: Lk 3, 10-18

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme:

Pitalo je Ivana mnoštvo: »Što nam je dakle činiti?« On im odgovaraše: »Tko ima dvije haljine, neka podijeli s onim koji nema. U koga ima hrane, neka učini isto tako.« Dođoše krstiti se i carinici pa ga pitahu: »Učitelju, što nam je činiti?« Reče im: »Ne utjerujte više nego što vam je određeno.«

Pitahu ga i vojnici: »A nama, što je nama činiti?« I reče im: »Nikome ne činite nasilja, nikoga krivo ne prijavljujte i budite zadovoljni svojom plaćom.« Narod bijaše u iščekivanju i svi se u srcu pitahu o Ivanu nije li on možda Krist. Zato im Ivan svima reče: »Ja vas, istina, vodom krstim. Ali dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača da pročisti gumno svoje i sabere žito u žitnicu svoju, a pljevu će spaliti ognjem neugasivim.«

I mnogim je drugim pobudama Ivan narodu navješćivao evanđelje.

Riječ Gospodnja.

Dragi Čitatelju!

U današnjem Evanđeoskom odlomku primjećujemo tri kategorije osoba odnosno tri grupe osoba u potrebi, odnosno u potražnji! Ove grupe osoba traže odgovore na pitanja koja im život svakodnevno postavlja pred njih kao svojevrsne izazove na koje trebaju ispravno odgovoriti. Međutim, nisu sigurni koji bi način odgovora na izazove svakodnevice bio „dobitna kombinacija“. Stoga, traže savjet, traže razmišljanje druge osobe, traže uputstva za ispravno djelovanje!

Ovoga puta, njihov apel je bio usmjeren na pravu adresu, tj. na adresu osobe kojoj je stalo do drugih, koja nije bila poput „mnogih drugih“ tj. još jednog u nizu od pasivnih promatrača zbivanja nego istinskog aktera (činitelja, aktivnog sudionika). Taj akter je prorok Božji, Ivan Krstitelj!

Prorok je onaj koji nešto proriče tj. o nekome ili nečemu ili pak u ime nekoga ili nečega svjedoči, naviješta, prispodobi, proriče, govori!

Ivan govori u ime Božje. On zastupa Božje riječi i Božje stavove koje Bog preko Ivana tj. svoga proroka želi prenijeti drugima, kojima želi dotaknuti, izliječiti i poučiti srca koja su u sumnji i neznanju, čežnji i traženju.

Jednostavno i identično je pitanje i prve (mnoštva) i druge (carinika) i treće grupe osoba (vojnika): „Što nam je činiti“?

Ovo pitanje i mi često postavljamo i sebi i drugima kada smo u nedoumici, kada trebamo odlučiti što dalje? Hoćemo li slijediti poziv istinskih prorokā Božjih ili lažnih prividnih proroka i njihovih egoističnih rješenja?

Često nam se može učiniti da su „možebitna“ (nazovimo ih tako!) rješenja naših problema u horoskopskim uputstvima, astrologiji, naputcima vidovite/og „XY“, kucanju po drveću ili kamenju ili Bog zna po čemu još, u crnoj ili crvenoj ili (neke druge boje) magiji!

Međutim, dragi moji, uvelike se zavaravamo i nažalost usmjeravamo krivim rješenjima koristeći se navedenim „možebitnostima“!

I danas, postoje Božji proroci koji upozoravaju, potiču i savjetuju kako treba usmjeriti svoj vlastiti život i biti radostan. I danas Bog odgovara preko svojih proroka tj. svih onih koji su otvoreni poticajima Njegovog Svetog Duha na pitanje mnogih naših sugrađana: „Što nam je činiti“. I danas nas Božja riječ potiče (odgovor mnoštvu) na nesebično darivanje svoga vremena i svojih talenata našim bližnjima koje nam On daruje, također (odgovor carinicima) da omogućimo i dadnemo svakoj osobi ono što joj pripada tj. što je njezino i na što ima pravo te (odgovor vojnicima) poštivati dostojanstvo druge osobe tj. prihvatiti drugu osobu baš onakvom kakva ona jest, što nikako ne znači da trebamo zlo prihvatiti. (Amen).

Povezani članci

Back to top button