Vijesti 2019. godina

SLAVLJE ZAŠTITNIKA ŽUPE SV. ILIJE PROROKA

U subotu, 20. srpnja 2019. župljani župe Liskovica kod Mrkonjić Grada svečano i radosno su proslavili blagdan sv. Ilije Proroka, nebeskog zaštitnika svoje župe. Misno slavlje predvodio je biskup Franjo Komarica. S njime je koncelebrirao upravitelj župe vlč. Darko Anušić, župnik iz Mrkonjić Grada. Na misi je sudjelovalo nekoliko stotina vjernika dijelom u nedovršenoj župnoj crkvi, a dijelom pred crkvom, među kojima veći broj djece i mladih. Većina vjernika je za tu prigodu došla iz Hrvatske, te iz Slovenije, Austrije i Njemačke, gdje se nalaze na radu. Radost malobrojnih župljana povratnika bila je velika jer su opet doživjeli okupljene u svojoj crkvi brojne svoje susjede, koji su 1992. bili svi do jednog protjerani. Radost nisu krili ni upravitelj župe vlč. Anušić kao ni biskup Komarica. – Biskup je pohvalio okupljene župljane zbog njihove vjernosti Kristu i njegovoj Crkvi, kao i svom rodnom kraju. U propovijedi je govorio o ulozi proroka u povijesti Božjeg spašavanja ljudskog roda. Povlačio je paralele između vremena proroka Ilije i sadašnjeg vremena koje proživljava Božji izabrani narod Novog Saveza. Upozorio je na aktualne izazove i zamke te obodrio sve nazočne da ostanu, zajedno sa svojom djecom postojani u vjeri i vjernosti Kristu i Crkvi.

Na kraju mise biskup je na obližnjem groblju predvodio molitve za pokojne župljane.

Zajednička radost okupljenih župljana nastavljena je i nakon mise u dvorištu Crkve, a zatim kod onih pedesetak obitelji koje su do sada uspjele obnoviti svoje porušene i spaljene domove.

Biskup Komarica se s vjernicima župe Liskovica zadržao cijelo poslije podne, a oni su mu iznosili svoje jade, probleme i želje glede svog održivog povratka u rodni kraj. Biskup je također, zajedno s upraviteljem župe i članovima Župnog pastoralnog vijeća pregledao tijekom proteklih mjeseci obavljene radove ugradnje prozora i vrata, postavljanje električnih instalacija te dogovarao sljedeća nužne radove u crkvi. Župljani su se do sada sami trudili prikupiti potrebna sredstva, a spremni su i dalje slično činiti, nadajući se da će im priskočiti u pomoć koji donator i izvan župe. – Biskup ih je potakao da mole za svoje dosadašnje i buduće dobročinitelje. (tabb)

TABB
Liskovica, 22.7.2019.

Povezani članci

Također provjerite
Close
Back to top button